Нові керівники для Галичини

24.10.2007

За підсумками «виступу» президентського блоку на виборах ухвалено перші серйозні кадрові рішення. Найбільше «Наша Україна» втратила на Івано–Франківщині. Тож учора глава секретаріату Президента Віктор Ба­лога за дорученням Віктора Ющенка представив івано–франківській еліті нового — сьомого за часи незалежності — зверхника виконавчої влади в області. Ним став успішний 36–річний мер курортного міста Яремче, уродженець гірської Ворохти, «нашоукраїнець» Микола Палійчук. Новопризначений «губернатор» наразі виконуватиме обов’язки у статусі тимчасового, поки узгоджуватимуть формальності, очевидно, уже з новим Кабміном.

За словами Віктора Балоги, на посаду голови Івано–Франківської ОДА претендувало чотири кандидатури, проте дехто з них відмовився очолювати область. «Під час співбесіди з Палійчуком, — зазначив голова СП, — Президент звернув особливу увагу на розвиток туризму та рекреації, малого і середнього бізнесу, що може дати поштовх для динамічнішого розвитку прикарпатської економіки».

Попередній голова ОДА, рухівець Роман Ткач після Пома­ранчевої революції проводив Івано–Франківщину повз рифи економічної нестабільності та соціальних стресів, хоча й без реалізації яскравих проектів та програм. Поступившись «губернаторським» кріслом Палійчуку, Ткач повернеться до Верховної Ради як № 54 за списком «НУНС».

* * *

Обраний до парламенту також Іван Стойко, тепер уже екс–голова Тернопільщини. Він сам попросив про відставку, як перед тим і керівник Житомирщини Юрій Павленко. Вчора секретар РНБО Іван Плющ представив новопризначеного в.о. голови Тернопільської облдержадміністрації — Юрія Чижмаря. За три дні Чижмарю виповниться 33 роки. Якби не «губернатор» Дніпропетровщини Віктор Бондар, Чижмар, який народився й вивчився на юриста в Ужгороді, міг би бути наймолодшим керівником ОДА в Україні.

З огляду на те, що пан Чижмар із березня по серпень 2005 року працював начальником управління Закарпатської обласної держадміністрації, а далі — керівником апарату Закарпатської ОДА та в Міністерстві з питань над­звичайних ситуацій, у ньому легко впізнати протеже Віктора Балоги. Крім того, з вересня минулого року і до останнього часу Юрій Чижмар обіймав посаду керівника служби голови секретаріату Президента України.