«Регіональні» літаки

24.10.2007

Уряд Віктора Януковича може «пишатися» збільшенням держпідтримки стратегічної авіабудівної галузі. Але ефективність використання цих грошей залишає бажати кращого. Йдеться як про вибір пріоритетів фінансування, так і про готовність підприємств авіапрому освоювати бюджетні кошти. Створюється враження, що в Кабміні передчасно стали розглядати галузь як інтегровану структуру. Тому перший віце–прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров щиро незадоволений відсутністю серйозних результатів у літакобудуванні, в яке вкладено величезні державні кошти. Але насправді виходить так, що бюджет допомагає одним, а вимагають від інших.

Першого віце–прем’єра Миколу Азарова хвилює доля «більш ніж 30 заводів» авіаційної галузі країни, а міністр фінансів Микола Азаров 95 відсотків бюджетних грошей направляє лише одному підприємству — київському «Авіанту». Депутатові Київської міськради від Партії регіонів і керівникові держконцерну «Авіація України» Олегу Шевченку гріх скаржитися на відсутність уваги з боку Мінфіну. За його ж даними, в 2007 році в авіапром вкладено близько 400 млн. грн., з яких 350 млн. грн. бюджетних коштів отримав його рідний «Авіант». Так от від кого треба вимагати. А підстави для цього були і є. Київське підприємство будує серію відразу трьох типів літаків — Ан–70, Ан–148 і Ан–32. Не дивно, що масштабні державні вливання в завод після розподілу за цими напрямами вже не видаються такими великими.

Проте в 2006 році на програму Ан–70 було вже закладено 400 млн. грн. для київського заводу «Авіант», але парламент наприкінці року зняв із програми Ан–70 200 млн. грн., кажуть, на прохання керівництва самого заводу. Виникає питання, де ж поділися перші 200 млн., які отримав завод. За результатом, можна з упевненістю сказати — «щури з’їли».

Цього року Міноборони вже виділило «Авіанту» на будівництво двох літаків Ан-70 понад 100 млн. грн. За підсумками року, фінансування становитиме близько 150 млн. грн. Але коли готові транспортники з’являться у Міноборони — не відомо, хоча їх будівництво розпочалося ще в грудні 2001 р. і за умови концентрації ресурсів могло б завершитися за рік–два. Близько 80 млн. гривень бюджетних грошей «Авіант» отримав на виготовлення літаків Ан–148. Але терміни їх здачі постійно відкладають, і буде добре, якщо в 2008 р. Україна зможе зібрати два таких літаки, зокрема за контрактом із казахстанською авіакомпанією «СКАТ».

Але проблеми на Київ­ському авіазаводі є не тільки з освоєнням виробництва нових авіамашин. Досі не готовий жоден із чотирьох пожежних літаків Ан–32П для МНС, які треба було просто добудувати. На ці цілі «Авіант» отримав 171,8 млн. грн. Схоже, деяким фахівцям більше подобається сам процес освоєння бюджетних коштів, а не кінцевий результат. У цьому сенсі проект держбюджету України на 2008 р. відкриває дуже широкі перспективи. Основний фінансовий документ країни передбачає фінансування авіабудівної галузі на астрономічну суму в 1,738 млрд. грн.

Володимир КАРМАНЮК