«Хлібна» дорога

24.10.2007
«Хлібна» дорога

Малюнок Володимира Солонька.

На Одещині ціни на хліб піднімали хитро: намагалися замилити очі місцевим споживачам тим, нібито розпочато випікання «нових сортів». Покупців просто поставили перед фактом: ціни на різні сорти хліба ВАТ «Одеський коровай» піднято на 10—12%. Для прикладу, нова роздрібна ціна хліба «Обідній» — 2,7 грн., «Переяславського» — 1,9 грн., «Пшеничного» першого сорту — 1,7 грн., «Дарницького» — 1,8 грн. А популярні сорти хліба, включно з так званими «соціальними», за кілька днів подорожчали на 25—35 коп. Керівники підприємства–монополіста «Одеський коровай» відмовляються від будь–яких коментарів з приводу підвищення цін. Більше того, навіть назвати всі сорти хлібобулочних виробів, на які змінено ціни.

Коментуючи заяву голови правління «Одеського короваю» Тетяни Погрібної про те, що ціни на «соціальний» хліб, за погодженням з облдержадміністрацією, можуть бути підвищені, начальник Одеського облуправління економіки Олександр Гордієнко зауважив в інтерв’ю «УМ», що «облдержадміністрація не давала згоди на підвищення цін на ці товари». А в.о. голови облдержадміністрації Микола Сердюк наголосив, що утворив «робочу групу з аналізу економічної діяльності ВАТ «Одеський коровай» у складі співробітників податкової міліції, облпрокуратури, Служби безпеки та Антимонопольного комітету, якій доручено здійснити комплексну перевірку підприємства». Уже встановлено, що у вартість кожного батона хліба, який доставляють у магазини Одеси, економісти «Одеського короваю» заклали 40–відсоткові транспортні витрати.

Керівник Одещини додав, що на зустрічі з головою правління товариства пані Погрібною «обговорено питання підвищення цін на соціальні сорти хліба, але компромісних рішень не знайдено». За підрахунками спеціалістів облдержадміністрації, ціни на хлібобулочні вироби можуть бути обґрунтовано підвищені не більш як на чотири відсотки, а насправді хліб уже доставлено в роздрібну торгівлю за необґрунтовано високими цінами. «У разі неможливості знайти порозуміння протягом найближчих днів хлібопекарське підприємство «Одеський коровай» може втратити одеський хлібний ринок», — підсумував пан Сердюк.

У свою чергу обласне відділення Антимонопольного комітету застерегло адміністрацію «Одеського короваю» про накладення штрафу обсягом 10 відсотків від торішньої виручки. «Порівняльний аналіз роботи транспортних організацій, які надають послуги «Одеському короваю», з аналогічними послугами інших операторів показав, що ціни їхніх послуг у 5—6 разів вищі, — заявив на зустрічі з журналістами глава обласного відділення АМК Євген Бутін. — Зараз ми зробили запити адміністраціям кожного з транспортних підприємств, щоб вони обгрунтували свої ціни. А попередні підрахунки показують явне завищення цін. Згідно зі ст. 8 Закону «Про економічну конкуренцію», такі дії трактуються як погоджені дії між «Одеським короваєм» і транспортними організаціями, що завищують ціни. Встановлена санкція за подібне порушення сягає 10 відсотків від торішньої виручки». Крім того, вже встановлено, що «затрати «Одеського короваю» на виробництво тонни продукції набагато вищі, ніж в інших хлібопекарських підприємств», — підсумував пан Бутін.

Зауважимо: ВАТ «Одеський коровай» — монополіст на хлібному ринку регіону. Його мережа становить понад 100 фірмових магазинів і павільйонів.