Поки що «літають» тільки «беки»

23.10.2007
Поки що «літають» тільки «беки»

Кияни легко здолали опір криворіжців. (Фото УНІАН.)

Здається, ми маємо нагоду спостерігати чи не найцікавіший за всі роки незалежності чемпіонат України. Можна припустити, що це тільки на початку сезону «низи» зможуть чи не щоразу давати справжній бій «верхам». Але наразі жоден із «грандів» не може почуватися впевнено, поки не відбудеться «притирка» складу.

Нарешті непогана гра проявилася у срібного призера минулого чемпіонату. Якщо тиждень тому «Київ» ледве вирвав перемогу в Одесі, то в першій домашній грі лише у стартовій чверті окремі дії команди Томо Махорича викликали незадоволення практично вщерть заповнених трибун спорткомплексу «Меридіан». Глядачів справді зібралося чимало — з урахуванням того, що, при всій повазі до гостей із Кривого Рогу, в еліту вони не входять.

Тільки одного разу господарі змусили похвилюватися, коли в середині першої чверті криворіжці вийшли вперед — 13:10 (сім пунктів поспіль набрав лідер команди — досвідчений Дмитро Корабльов). Але 30–річний капітан швидко втомився, попросив заміну, а що робити на майданчику без нього, партнери, здається, не здогадувалися. То ж «беки» пішли у відрив і, вигравши першу половину з перевагою аж у 22 очки, фактично зняли питання про переможця. У «Києва» розігрався захисник Фейсон, який і став найрезультативнішим гравцем зустрічі у складах обох команд. У складі гостей більше за всіх накидав також американський легіонер — Сімпсон. Натомість Корабльов достроково пішов на відпочинок за п’ять персональних зауважень.

Постійному супернику киян у боротьбі за «золото» в останні роки — «Азовмашу» — перемога далася куди важче. Хоча і опонент у маріупольців був серйозніший. У цьому сезоні столичний «Будівельник», отримавши міцного спонсора, не має наміру залишатися статистом. Ось і в Маріуполі київський клуб зовсім не знітився. Лише «мінус 9» у гостях проти діючого чемпіона — це привід для того, щоб поважати себе. А «Азовмашу», який несподівано залишився без хворого «керманича» Рімаса Гірскіса, треба замислитися, як із такою грою можна сподіватися на щось пристойне в Кубку УЛЄБ. Утім, може, це справді лише хвороба старту чемпіонату, і все в команди Альгірдаса Бразіса ще прийде до ладу? Адже для чогось вони поміняли половину складу.

Інші традиційні претенденти на нагороди внутрішньої першості — «Хімік» та «Черкаські мавпи» — поки справляють гнітюче враження. Команда з Південного у рівному двобою в Дніпропетровську після першої половини вела в рахунку в чотири пункти, але в підсумку програла три очки. Основою перемоги «Дніпра» стали вдалі дії на чужому щиті — 17 підборів.

«Черкаські мавпи» несподівано програли вдома «Сумихімпрому». Перевага господарів після третьої 10–хвилинки становила 10 пунктів, але колектив Рімантаса Ендріяйтіса видав вражаючий фінішний спурт — «плюс 14», завдавши «Мавпам» першої поразки в сезоні. Як завжди, у складі гостей старалися брати Кривичі (26 очок на двох), але їх підтримали і білоруський центровий Олег Коженець, серб Томич та плеймейкер збірної України Артем Буцький, який у зустрічі проти свого колишнього клубу набрав дев’ять пунктів.

Львівська «Політехніка», хоч і програла втретє поспіль (цього разу — «Одесі»), у сезоні 2007/08 уже не буде хлопчиком для биття. Це зрозуміло хоча б з того, що західноукраїнський клуб минулого тижня розтрощив черкащан у Кубку України з різницею в 30 очок. Відігратися «Мавпи» спробують сьогодні. У суботньому ж матчі з галичанами одеситів виручили «трюльники» — 14 (!) влучних пострілів із–за шестиметрової дуги.

 

ТАБЛО

Українська чоловіча суперліга. 3–й тур. «Політехніка» — «Одеса» — 74:83 (Гуртовий (25) — Барлоу (18)), «Черкаські мавпи» — «Сумихімпром» — 79:83 (Андрюкайтіс (18) — Томич (19)), «Дніпро» — «Хімік» — 77:74 (Вільховецький, Кобзистий, Панченко (по 14) — Чакич (19)), «Миколаїв» — «Пульсар» — 77:70 (Гілевич (15) — Мякішин (16)), «Київ» — «Кривбас–баскет» — 104:72 (Фейсон (21) — Сімпсон (17)), «Азовмаш» — «Будівельник» — 88:79 (Делікінайтіс (19) — Івшин (17)).

Турнірне становище: «Азовмаш», «Київ», «Дніпро» — 6, «Хімік», «Черкаські мавпи», «Миколаїв» — 5, «Сумихімпром», «Будівельник», «Одеса» — 4, «Політехніка», «Кривбас–баскет», «Пульсар» — 3.

Марина ДВІРНИЧЕНКО