Поміряйте одеські кілометри

20.10.2007

Судовий процес навколо відомого в Україні ринку чимало відомих юристів вже охрестили безпрецедентним за масштабами. Нагадаємо, що у серпні претензії до ринку, який знаходиться на сьомому кілометрі Овідіопольської траси, висловила Одеська міськрада. Мер Едуард Гурвіц вважає, що ринок заборгував місту майже півмільярда гривень за оренду землі протягом останніх майже двадцяти років. Підприємці «Сьомого кілометра» з логікою мера не згодні. Бо ринок знаходиться за межами Одеси — на території Овідіопольського району. Рейдерством вважає претензії мерії до ринку й відомий адвокат Андрій Федур.

Підприємці боролися як могли: влаштовували пікети перед мерією. Колектив ринку «Сьомий кілометр» (який нараховує 60 тисяч (!) чоловік) навіть звернувся до Президента з відкритим листом, у якому просить Віктора Ющенка «узяти судову справу про рейдерську атаку проти ринку під свій контроль й не допустити арешту майна та розрахункових рахунків ринку, що може призвести до його банкрутства». До речі, Віктор Ющенко наголошував, що «влада не дасть закатати в асфальт «Сьомий кілометр». Підприємці про це добре пам’ятають, як і про перебування глави держави на самому ринку під час робочих поїздок на Одещину.

От тільки «нашоукраїнець» Гурвіц бачить ситуацію інакше. Скандальне відновлення пам’ятника Катерині ІІ та її фаворитам у центрі міста, проти чого виступають усі патріотичні організації й Президент зокрема — зайве тому підтвердження. Що казати, якщо навіть результати судового процесу, ініційованого самою ж мерію проти підприємців, мера не особливо цікавлять. Пан Гурвіц заявив, що за будь–якого рішення суду мерія не переглядатиме умови роботи та оренди торгових майданчиків.

Утім судовий розгляд розвивається вочевидь не за сценарієм мерії. Нещодавно підприємці святкували невеличку, але перемогу: днями в Одеському господарчому суді відбулося три засідання щодо позовів міськради до ВАТ «Промтоварний ринок». Феміда не лише прийняла зустрічний позов «Сьомого кілометра» до мерії, але й перенесла на місяць розгляд однієї зі справ. Причина... міська влада була не готова документально підтвердити власні претензії до ринку!

Річ у тім, що мерія оперує рішенням аж 1988 року, згідно з яким вона надала ці землі під будівництво ринку. Натомість, за словами заступника директора ринку Анатолія Берладіна, ця постанова мерії була лише декларативною, жоден з її пунктів не було виконано, до того ж вибір земельної ділянки не узгоджувався з районною владою Овідіопольщини. Для підприємців є принциповим, що землею має розпоряджатися саме Овідіопольська райрада та РДА, але аж ніяк не Одеська міськрада.

Відтак суд зобов’язав представників мерії підтвердити законність позовних претензій. Мерія має надати документи, які засвідчують її фінансову участь у спорудженні та благоустрої «Сьомого кілометра». Втім одесити мають сумніви, що міськрада знайде ці документи за місяць, якщо не надала їх суду протягом двох місяців конфлікту.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>