На Андріївському узвозі вас зустріне Майстер

20.10.2007
На Андріївському узвозі вас зустріне Майстер

Пам’ятник Булгакову встановили на Андріївському узвозі, біля його будинку–музею. (Фото «Прес–КІТ».)

Містичні історії — неодмінні супутники всіх проектів, так чи інакше пов’язаних із творчістю Михайла Булгакова. На знімальних майданчиках фільмів за Булгаковим, на виставах за його п’єсами чого тільки не відбувалося — падали освітлювальні прилади і декорації, актори ламали руки–ноги, а вдома їх чекали записки від чоловіків/дружин із лаконічно–образливим «Прощавай, я починаю нове життя». Міжнародний булгаківський фестиваль у Києві не став винятком із цього правила.

 

Трагедія вносить свої корективи

Через всеукраїнську жалобу у зв’язку з трагічними подіями в Дніпропетровську фестиваль, що мав розпочатися 16 жовтня, відстрочили на три дні. Перші непорозуміння з цього приводу почалися у вівторок, коли мали відкривати пам’ятник Михайлові Булгакову. Урочистості перенесли на п’ятницю, та сам пам’ятник на Андріївському узвозі вже встановили — найвідданіші шанувальники творчості Михайла Афанасійовича того ж дня встигли вистелити підніжжя монумента осінніми квітами і зробити по кілька знімків на пам’ять. Тож можна сказати, що цей постамент письменника, автором якого є відомий київський скульптор Микола Рапай, відкривали двічі.

«Що стосується учасників фестивалю, то у зв’язку з його перенесенням тут також є певні корективи, — розповідає художній керівник Театру на Подолі Віталій Малахов. — Ми, звісно, зателефонували їм, попередили, що все затримується... Молдован завернули уже з кордону, не знаю, чи вони захочуть їхати ще раз». Але незважаючи на такі прикрі обставини, конструктиву, як творчого, так і організаційного, на фестивалі Булгакова було достатньо. Так, Віталій Малахов повідомив про створення міжнародного клубу «Майстер» — невдовзі це об’єднання буде оформлено юридично. Поки що, за словами Віталія Юхимовича, членами цього клубу є відомі люди мистецтва, а також меценати з Москви і Києва, але «географія розширюватиметься». «Майстер» акумулюватиме в собі як ідеї, так і капітал для їхньої реалізації, а це, знову цитуємо пана Малахова, «дозволить підвищити художній рівень фестивалю і запрошених режисерів».

Читати, щоб знати

Хоча повноцінних вистав, зіграних «від і до», з декораціями, на цьому фестивалі поки що не планується. Він і далі розвиватиметься у форматі публічних читань. І в цьому є раціональне зерно. Скажімо, вистава «Майстер і Маргарита» Тбіліського театру імені Грибоєдова триває п’ять годин, там дуже складні та об’ємні декорації. У такому вигляді вона навряд чи має шанс постати перед київським глядачем — везти такий спектакль дуже дорого. Тому грузини презентують кілька сцен зі своєї постановки — що називається, дешево і сердито. До речі, цей театр уже був учасником фестивалю Булгакова у Києві: два роки тому грузини привозили фрагменти «Білої гвардії».

Із зірок, що пошанують своєю присутністю VI Міжнародний фестиваль мистецтв імені Булгакова, у першу чергу варто відзначити народного артиста Росії Юрія Яковлєва. На фесті всенародний улюбленець «Іпполіт» нічого не читатиме, але представить документально–публіцистичний фільм «Майстер». Також на фестивалі буде розіграна сцена з п’єси Булгакова «Іван Васильович» (фільм Гайдая за участю Яковлєва, як ми пам’ятаємо, називається «Іван Васильович змінює професію»).

Попередньо компанію Яковлєву мали скласти Ада Роговцева, Олексій Баталов, Микола Олялін... Але й тут втрутилися якісь вищі сили. Роговцева репетирує ювілейну виставу, прем’єра якої відбудеться за кілька днів, у Баталова та Оляліна прихопило серце... Натомість актори українських театрів готові взяти в читаннях якнайактивнішу участь — глядачі зможуть послухати Анатолія Хостікоєва, Богдана Бенюка, Олега Драча, Ларису Кадочникову, Тетяну Назарову...

Фестиваль, що проходитиме сьогодні й завтра в новому приміщенні Театру на Подолі (Андріївський узвіз, 20б), ставить перед собою ще одне завдання, яке озвучив хореограф з Москви Євген Каменькович. «Треба досліджувати Булгакова як драматурга і письменника, — вважає пан Каменькович. — Адже у Михайла Булгакова так багато непоставленого — «Рокові яйця», «Багряний острів»...» До речі, наступного року до цього дослідження можуть долучитися ісландська співачка Бьорк та композитор Ллойд Вебер — попередні «так» від всесвітньо відомих музикантів організатори фестивалю вже отримали.