Поділили «апельсин»

18.10.2007

Учора, як і було обіцяно, переможці дострокових парламентських виборів — БЮТ та «НУНС» — оприлюднили текст своєї коаліційної угоди. Коментуючи ці домовленості, Юлія Тимошенко заявила, що всі керівники силових відомств будуть призначені за поданням Віктора Ющенка. «Наша команда пішла назустріч Президенту, тож усі силові відомства, міністерства і Генпрокуратура, їхні керівники затверджуватимуться за поданням Президента», — каже Тимошенко.

За словами лідерки БЮТ, при призначенні міністрів «жорсткого розмежування не буде». Тобто «де міністром буде призначений представник однієї сили, заступником буде представник іншої. Це перший крок до злиття команд — перетворення двох команд в одну».

Як випливає з тексту угоди, після приходу «помаранчевої» коаліції до влади Блок Тимошенко, окрім крісла глави уряду, отримає посади першого віце–прем’єр–міністра, віце–прем’єра й дев’яти міністрів (агрополітики; економіки; екології; палива й енергетики; вугільної промисловості; соціальної політики та праці; промполітики; транспорту й зв’язку; фінансів). Крім того, БЮТ претендує на Держкомстатистики, Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг, Держкомісію з цінних паперів і фондового ринку, Національну комісію регулювання електроенергетики й Фонд державного майна.

Блок «Наша Україна — Народна самооборона» претендує на посади двох віце–прем’єр–міністрів і десять міністерств (регіонального розвитку; будівництва й архітектури; внутрішніх справ; іноземних справ; культури й туризму; з питань надзвичайних ситуацій; оборони; освіти й науки; охорони здоров’я; у справах сім’ї, молоді і спорту; юстиції). Також «НУНС» розраховує на Антимонопольний комітет, Держкомтелерадіо, Головне управління державної служби, Держслужбу експортного контролю, Нацкомісію регулювання зв’язку. Тобто виходить, що «водорозділ» не пройшов чітко по межі економіка — «соціалка».

Крім того, кандидатка на прем’єрство засвідчила, що 12 законопроектів, узгоджених із Президентом Ющенком, голосуватимуться одним пакетом ще до обрання уряду. А щодо дня голосування, то, каже Тимошенко, перше засідання новообраної Ради має відбутися не пізніш як за 25 днів після оголошення ЦВК результатів виборів. Відлік цей почався 15 жовтня.

 

ПОЗИЦІЯ

Віктор Ющенко:
«Спікера й уряд потрібно обрати вже на першому ж засіданні нової Ради»

У спеціальній заяві про офіційні результати дострокових виборів і формування парламентської коаліції, виголошеній позавчора ввечері, Президент підтримав спільний план дій, представлений йому Блоком Тимошенко і «Нашою Україною». Ющенко очікує, що з моменту відкриття сесії нової ВР ця більшість утворить коаліцію. Відповідно до Конституції України, Президент заявив про свою готовність на основі пропозицій коаліції внести на затвердження кандидатуру Прем’єр–міністра та кандидатури до складу уряду.

«Суспільство очікує, що на першому засіданні Ради буде обраний новий голова парламенту, схвалені першочергові погоджені документи і призначено уряд. Це — чітка послідовність кроків», — відзначив Ющенко.

Глава держави «твердо гарантує додержання усіх прав опозиції. Вона матиме всі можливості для повноцінної роботи і контролю за діями влади. Цей принцип є непорушний».

«На виборах, що відбулися, переможених немає. Немає різних частин України, немає поділу між народом. Є перемога людей. Є перемога всіх громадян України. Є моральна перемога виборців над зрадою і корупцією в парламенті.

Ці досягнення — основа для нормальної роботи влади, для розвитку держави, для реальних змін у нашому житті», — резюмував Віктор Ющенко.