Без Уми Турман, але з Михалковим

16.10.2007
Без Уми Турман, але з Михалковим

«Душка» з Сергієм Маковецьким незабаром виходить у прокат.

Упродовж кількох останніх років свої зустрічі з пресою художній керівник «Молодості» Андрій Халпахчі починав із розповіді про те, що фестиваль під загрозою, він ось–ось має стартувати, а грошей на його рахунку нема. Щоразу, аби врятувати фест, організаторам доводилося в авральному порядку домовлятися зі своїми партнерами, просити їх, аби гостей розселяли, годували, перевозили тощо у кредит, і обіцяти, що обов’язково з ними потім розрахуються. Паралельно величезних змін зазнавала програма фестивалю — а як же інакше, якщо економити доводилося на всьому?

 

Цьогоріч цю сумну традицію було нарешті — голосно стукаємо по дереву — зруйновано. Від Мінкультури ще минулого тижня надійшло сімдесят відсотків від запланованих мільйона двохсот тисяч гривень. Бюжет усього фестивалю становить близько мільйона доларів, більшу частину якого надають спонсори та меценати. Андрій Халпахчі, зокрема, дуже тішиться співпраці з компанією HARES Group, яка стала генеральним партнером фестивалю.

Конкурсна програма вже повністю сформована, як, власне, і позаконкурсна. (Нагадуємо, що цьогоріч кіноновинки під грифом «Молодості» можна буде переглянути у кінотеатрі «Київ»). Відомий і склад журі: очолить його іранський режисер Мохсен Махмальбаф, разом із ним працюватимуть директор Вільнюського кінофестивалю Гражина Арліцкайте, голова компанії «Фільмотек» Анатолій Кокуш, продюсер із Франції Фредерік Зіхлер та Морітц де Хадельн (Швейцарія), який був директором кінофестивалів у Локарно, Берліні, Венеції. Відкриється «Молодість», як і планувалося, картиною Йоса Стеллінга «Душка». Закривати фестиваль збиралися картиною Вадима Перельмана In Bloom, головну роль у якій зіграла Ума Турман. Але, представивши її на фестивалі у Торонто, продюсери забажали внеси у фільм деякі зміни, а тому до весни наступного року картину не показуватимуть. (Тож Уми Турман, з якою «Молодість» планувала переговорити щодо можливості приїхати до України, швидше за все, не буде. Хіба що вона сама візьме квиток, махне рукою на всі свої справи і примчить до Києва, щоб подивитися кінодебюти молодих режисерів). Закриватиме фестиваль епічна картина «1612», яку презентуватимуть режисер Володимир Хотиненко та продюсер Микита Михалков. Традиційно нове російське кіно на «Молодості» буде представлене дуже потужно. Свою нову стрічку «Олександра», голов­ну роль у якій зіграла оперна прима Галина Вишневська, везе до нас Олександр Сокуров. Також можна буде переглянути найостанніші та найрезонансніші новинки російських кінематографістів «Подорож із домашніми тваринами» (реж. Віра Сторожева), «Лещата» (реж. Валерій Тодоровський), «11 листів до Бога» (реж. Акім Салбієв) та інші.

У позаконкурсній програмі також — «Довгі ночі короткого метра», вечори, присвячені Інгмару Бергману, Аді Роговцевій, ретро­спективи фільмів Григорія Колтунова, Ізабель Юпер (зараз «Молодість» веде перемовини з акторкою і запрошує її до Києва), презентації книг Сергія Тримбача «Олександр Довженко: загибель богів» та Олександра Антипенка «Андрій Тарковський в об’єктиві Олександра Антипенка». На «Молодість» знову збирається Жерар Депардьє, обіцяє дати майстер–клас для акторів.

Переглянути як конкурсну, так і позаконкурсну програми зможуть усі бажаючі — квитки на сеанси «Молодості» коштують від 10 гривень. Церемонію відкриття і закриття фестивалю цього року транслюватиме Перший Національний. Більше того, телеглядачам навіть фільми покажуть. Щоправда, не ті, які переглянуть гості, що прийдуть у Палац «Україна». Річ у тім, що і «Душка», і «1612» незабаром виходять в український прокат, успішність якого телепрем’єра може суттєво ускладнити. Тож після церемонії відкриття телеглядачі переглянуть картину «Ілюзіоніст» Йоса Стеллінга, а після закриття — стрічку «Пінг–понг», яка брала учать у конкурсній програмі фестивалю «Молодість» минулого року.