«Радіоголови» на веселках

16.10.2007

Сьомий альбом британського гурту Radiohead має назву In Rainbows — «На веселках». Він вийшов кілька днів тому і вже заслужив схвальні відгуки. Впливовий музичний часопис «Роллінг стоунз» поставив «Веселці» 4,5 бала (за п’ятибальною шкалою).

Поки що цей альбом неможливо купити у крамницях. «Радіоголови» вирішили випустити його через інтернет–мережу. Технологія дуже проста: треба зайти на сторінку www.inrainbows.com і передплатити пісні. У такий спосіб групі вдалося уникнути всілякої бюрократії та мороки із посередниками. Скільки коштує замовити диск? «А скільки хочете! Це залежить від вас самих», — повідомляє сайт. Якщо вам не віриться, ви клацаєте на знак питання, відкривається нова сторінка, і там пишуть: «Справді, це залежить тільки від вас». Так що платівку можна купити хоч за один пенс. Але справжній любитель Radiohead навряд чи дозволить собі настільки низько оцінити працю рок–бенду.

«Ми хотіли випустити альбом якомога швидше, — каже музикант Radiohead Джонні Гінвуд, — щоб усі послухали його одночасно. Крім того, ми відчували, що цей експеримент вартий того, щоб його провести».

Попередній альбом «Радіоголів» вийшов чотири роки потому. Фанати скучили за новинками, отож тільки за першу добу In Rainbows скачало 1,2 мільйона користувачів. Так що альбом уже можна назвати «платиновим».

Були люди, які не спали цілу ніч, щоб послухати музику відразу, щойно адміністрація сайту вишле для них код активації. «10 жовтня мільйони людей одночасно слухали In Rainbows, — написав один із фанів Radiohead у своєму сайті, — коли я з навушниками у вухах про це подумав, — у мене просто дах зірвало! Такого єднання зі Всесвітом мені ще жодна музика не приносила».