Ні волі, ні честі

16.10.2007
Ні волі, ні честі

Помилка захисників і Шовковського: так шотландці поклали початок приниженню українців. (Фото РЕЙТЕР.)

Тепер у наших уболівальників розвіялися останні ілюзії стосовно можливості головної команди країни пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи. Хоча напередодні відльоту до Шотландії гравці на чолі зі своїм тренером клялися битися за честь країни, на полі особливо тільник на собі ніхто не рвав. У суботу на стадіоні «Хемпден парк» у Глазго декому бракувало бажання, декому — майстерності, а в цілому гра збірної України у Глазго залишила гнітюче враження. Приблизно таким же настрій був і в товариських матчах перед відбором на минулий чемпіонат світу, але потім команда просто казково перетворилася з Попелюшки на принцесу. Тепер же таке сталося з нашим суперником — Шотландією. Натомість збірна України набула свого звичного, на жаль, вигляду.

«Вони грають за системою «дубль­ве», а нам плювать — у нас 424»

Олег Блохін вирішив зіграти в атакувальний футбол і виставив у стартовому складі одразу чотирьох номінальних форвардів! Травмований і втомлений Тимощук у центрі поля залишився фактично один на поталу шотландцям. Якщо взяти до уваги, що дискваліфікованого Русола в обороні замінив молодий Чигринський, впевненість якого останнім часом підлягає великим сумнівам, то спритність наших захисних редутів викликала великі сумніви.

Уже в перші десять хвилин матчу британці показали українцям свій головний козир — розіграш стандартних положень. При цьому гості виглядали статистами, наче вперше довідалися, як небезпечно це може бути. Єдиний гол «синьо­жовтих» стався випадково – Шевченко завдав удару впритул після кількох рикошетів. Явних же гольових моментів, на погану реалізацію яких у таких випадках прийнято скаржитися, наші так і не створили. Молодий форвард «Шахтаря» Гладкий запам’ятався лише падінням у штрафному суперника, на яке голландський суддя не відреагував. Воробей ніколи особливо не проявляв себе на фланзі, тим паче зараз, коли у «Дніпрі» знову став діяти в атаці. А Воронін стріляв «по горобцях» і виглядав цілком задоволеним життям, коли після матчу посміхався, обмінюючись футболками із шотландцем. Третій гол стався після безглуздого пасу п’ятою Несмачного й чергового провалу у центрі захисту, коли ніхто не встиг завадити Макфаддену «розстріляти» Шовковського. Пожвавити дії партнерів ні Назаренку, ні Ротаню не вдалося — у підсумку ганебна поразка, причому не стільки за рахунком, скільки за відсутністю бойовитості й волі до перемоги у діях більшості наших футболістів.

До речі, Блохін поки заяву про відставку не писав.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Відбірковий турнір. Група В

Шотландія — Україна — 3:1

Глазго, «Хемпден парк». 51 000 глядачів

Суддя: Пітер Вінк (Голландія)

Шотландія: Гордон, Хаттон, Уїр, Макманус, Пірсон, Браун (Мелоні, 77), Нейсміт, Маккалох (Дейлі, 60), Фергюсон, Макфадден (О’Коннор, 81), Міллер

Україна: Шовковський, Єзерський, Чигринський, Кучер, Несмачний, Тимощук (Шелаєв, 73), Воробей (Назаренко, 62), Гусєв (Ротань, 46), Воронін, Гладкий, Шевченко

Голи: Міллер, 4; Маккалох, 10; Макфадден, 68 — Шевченко, 24

Попередження: Маккалох, 45+3; Фергюсон, 45+3; Міллер, 72; О’Коннор, 89 — Несмачний, 3; Шевченко, 15; Воробей, 37; Ротань, 70

* * *

Фарери — Франція — 0:6 (Анелька, 6; Анрі, 8; Бензема, 49, 81; Ротен, 66; Бен Арфа, 90+4)

Італія — Грузія — 2:0 (Пірло, 44; Гроссо, 84)

Турнірне становище:

І В Н П М О

1. Шотландія 10 8 0 2 208 24

2. Італія 10 7 2 1 177 23

3. Франція 10 7 1 2 213 22

4. Україна 9 4 1 4 1112 13

5. Литва 9 3 1 5 711 10

6. Грузія 10 2 1 7 1417 7

7. Фарери 10 0 0 10 335 0

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін, головний тренер збірної України:

— Сьогодні виграв той, кому це було більше потрібно. Вважаю, що обрана нами схема була виправданою, але футболістам бракувало злості, бажання будьщо досягти позитивного результату. Деякі гравці дуже хотіли вийти на поле, але виявилися не готовими виконати свою роботу на гідному рівні. Краще б вони зовсім не виходили. Форвард повинен вміти сам собі створити умови для голу, адже не можна постійно отримувати м’яч «на блюдечку». Коли я був гравцем, то завжди міг піти в обвідку й увірватися у штрафний майданчик. А якщо нападаючий отримує м’яч і віддає його своєму захиснику, то що ж це за атакувальна схема?

Алекс Макліш, головний тренер збірної Шотландії:

— Це був наш кращий матч з того часу, як я очолив команду. Нам протистояв сильний суперник, але нам вдалося взяти гору. Мої хлопці діяли просто чудово й продемонстрували прекрасну гру в пас. Я пишаюся своєю командою.

Андрій Шевченко, капітан збірної України:

— Я б не хотів, щоб збірну затаврували після цієї поразки й того, що ми не пробилися на чемпіонат Європи. Команда багато чого зробила у відборі на чемпіонат світу і на самому «мундіалі», але у нинішній кваліфікації нам просто не пощастило. Навряд чи варто щось кардинально змінювати у збірній, адже гідної заміни нинішнім гравцям немає. У нас залишається ще три матчі, в яких потрібно битися за рейтинг ФІФА і престиж країни.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Молодіжна збірна України у відбірковій кампанії до Євро­2009 вдруге програла команді Туреччини, цього разу — в Стамбулі з рахунком 0:2 (Шахін, 62; Ердінг, 64). Склад: Рибка, Дедечко (Прийомов, 82), Допілка, Чижов, Пашаєв, Мандзюк, Кравченко, Степаненко, Ярошенко (Льопа, 58), Олійник (Морозюк, 69), Антонов.

Турнірне становище групи 2: Туреччина — 9 (3), Чехія — 7 (3), Україна — 6 (4), Вірменія — 4 (4), Ліхтенштейн — 0 (4).

Завтра команда Олексія Михайличенка зіграє з ровесниками з Ліхтенштейну.