НОВИНИ ПЛЮС

12.10.2007

Росія планує підвищити ціну на газ?

Секретаріат Президента розцінює заяви російської компанії «Газпром» про намір скоротити постачання газу в Україну через борги «як політичний тиск на Україну і підготовку плацдарму для переговорів про ціну на газ». Про це вчора на прес–конференції повідомив журналістам перший заступник голови СП Олександр Шлапак.

Водночас він наголосив, що Україна має звернути увагу на проблему з розрахунками за газ усередині країни, яку зачепили росіяни. За словами Шлапака, прийнятною ціною на газ для України у 2008 році може бути 130 доларів за 1 тис. куб. м. А в майбутньому наша держава обов’язково має перейти до прямих, без посередників, контрактів на постачання газу із Туркменістану.

Ющенко поговорить із Путіним про своє отруєння

Майбутня розмова Віктора Ющенка з президентом Росії Володимиром Путіним стосуватиметься співпраці з українським слідством відповідних російських органів, сказав в інтерв’ю словацькій газеті «Правда» сам глава держави. Йдеться про справу з отруєнням Президента, яку досі так і не розкрито. За словами Ющенка, це «особливо актуально, тому що всі люди, якими у зв’язку з цим отруєнням цікавиться Генеральна прокуратура України, сьогодні перебувають у Москві».

«Свободу» й комуністів хочуть не пустити на Хрещатик

Київська влада хоче обмежити проведення 14 жовтня масових акцій у центрі столиці. Як повідомляє УНІАН із посиланням на начальника Головного управління з питань внутрішньої політики Київської міськдержадміністрації Віктора Гончарука, КМДА вчора направила до Окружного адміністративного суду столиці звернення, в якому просить обмежити проведення масових заходів з нагоди 65–ї річниці створення Української повстанської армії та 63–ї річниці визволення України від фашистських загарбників. Зокрема, КМДА просить суд дозволити всім громадським організаціям та партіям, які мають намір відзначити річницю заснування УПА, проводити свої заходи винятково на Софійській площі. А тим організаціям, які просять дозволу відзначити річницю визволення України від фашистів, — на Бессарабській площі та біля пам’ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка.

Соціалістів «МОРОЗитиме» й надалі

Політична рада Соцпартії висловилася проти того, щоб Олександр Мороз ішов з посади лідера СПУ. Як повідомляє прес–служба партії, на своєму засіданні політрада розглянула заяву Мороза, в якій нинішній голова СПУ висловлює готовність подати у відставку, якщо однопартійці пов’язують програш на виборах із ним та вибраною ним стратегією. Однак політрада претензій до Мороза не має, натомість висловила їх до «інертних» місцевих лідерів, керівників міських і районних комітетів, які «звикли працювати на рівні 1991 року і нічого не намагаються змінювати».