Олег Блохін: Якщо не потрапимо на Євро–2008, напишу заяву про відставку

12.10.2007
Олег Блохін: Якщо не потрапимо на Євро–2008, напишу заяву про відставку

Завтра в Шотландії українці намагатимуться повторити минулорічний успіх. (Фото Рейтер.)

Шанси головної команди країни витягнути щасливий квиток і потрапити до числа учасників фінальної частини Євро–2008 зараз уже вважаються майже нереальними. Про такі ситуації самі футболісти кажуть: «Фантастика — в іншому відділі». Однак в останніх чотирьох матчах відбіркового циклу — проти Шотландії, Фарер, Литви та Франції — збірна України збирається грати на повну потужність. І не тільки через прагнення вскочити на останню підніжку потяга, що рушає в напрямку полів Австрії й Швейцарії, а насамперед за честь країни. Принаймні на цьому наголосили головний тренер Олег Блохін і самі футболісти позавчора, коли збірна провела відкрите тренування на базі в Кончі–Заспі. Наставник нагадав про те, що місце, яке «синьо–жовті» посядуть у кваліфікації, впливатиме на наш подальший «посів» при жеребкуванні відбору на чемпіонат світу 2010 року.

 

Блохін за посаду не чіпляється

Олег Блохін нагадав, що перед початком нинішньої відбіркової кампанії перед ним стояло завдання вивести команду на Євро–2008. Якщо він його не виконає, то напише заяву про відставку. А от чи прийме її президент ФФУ Григорій Суркіс, то вже інша справа. Поки що керманич збірної зосередився на найближчому матчі проти збірної Шотландії, що відбудеться завтра в Глазго.

У команди виникли невеликі кадрові проблеми у центрі поля. Так, Тимощук приїхав із Пітера з травмованим гомілкостопом, тож невідомо, чи зіграє він завтра. Інший опорний півзахисник — динамівець Михалик — залишив тренувальний табір через проблеми з коліном. А от півзахисник московського «Спартака» Максим Калиниченко, якого тренери спочатку не викликали на збір, таки приїде до Києва в суботу, щоб узяти участь у зустрічі з фарерцями наступної середи. Також наставника непокоїв психологічний і фізичний стан гравців дніпропетровського «Дніпра» після вильоту з Кубка УЄФА й доволі напруженого календаря матчів останнім часом. Блохін поскаржився, що дуже складно привести футболістів до однакової фізичної форми упродовж чотирьох днів: «Головне — знайти спільний знаменник у психологічному плані, щоб команда билася з першої й до останньої хвилини, як це власне роблять шотландці. І хоча наші шанси вийти з групи мінімальні, поки вони є, ми намагатимемося ними скористатися й гратимемо в Глазго на перемогу».

Головний тренер не захотів знову повертатися до теми конфлікту з Вороніним, зазначивши тільки, що він з’ясував для себе все, що хотів. Так само і форвард «Ліверпуля» вважає: сварка залишилася в минулому.

Жартує тепер Блохін, щоправда, не з одеситом, як раніше, а з другим нападаючим — Шевченком: «Тренер у «Челсі» помінявся, а ти так і не граєш?». Але з «фізикою» в Андрія все в порядку, як і з настроєм, а от як він зіграє — не знає ніхто.

Торкнувся Олег Воло­димирович і ролі наставника в підготовці молодих кадрів для збірної: «Після себе обов’язково потрібно залишити якийсь слід, аби новому тренерові не довелося створювати команду на порожньому місці. Свого часу ми залучили до збірної Русола, Ротаня, Гусєва, Михалика, але зараз серед молоді не видно гравців, якими свого часу були Ващук, Головко, Ребров, Шевченко. Однак ми будемо запрошувати молодих Федоріва, Кравченка, Гладкого. Хоча при цьому треба розуміти різницю між рівнем чемпіонату України й чемпіонатом Європи. Той самий Луческу надає Гладкому час в українській першості, але в стартовому складі на матчі Ліги чемпіонів не випускає, розуміючи різний рівень поєдинків. Крім того, треба не нашкодити молодіжній збірній, яка вирішує свої завдання».

Наш тренерський штаб ще не визначив, хто ж захищатиме ворота у завтрашньому матчі. На боці Шовковського — великий досвід, а П’ятов демонструє відмінну гру в останніх матчах за свій клуб. Але проти Фарер пост номер один точно займе молодий кіпер «Шахтаря».

Була б честь...

Капітан збірної України Андрій Шевченко повідомив журналістам, що всі гравці тренуються з гарним настроєм і, попри наявність лише мінімальних шансів, готуються битися за престиж країни. Крім того, для кожного футболіста це стане додатковою перевіркою сил на найвищому рівні. 31–річний нападник висловив думку, що перші два місця у нашій групі у підсумку посядуть Італія й Франція, хоча наразі лідером є Шотландія.

Оптимістичніше висловився Андрій Воронін: «Вважаю, що все, як і раніше, залишається в наших руках, тому ми хочемо гідно завершити відбірковий цикл. Додому і в збірну я завжди приїжджаю з прекрасним настроєм, тож шукати додаткову мотивацію мені не потрібно. Наш конфлікт з Блохіним давно розв’язано — я не дівчинка, щоб на когось ображатися».

Нападаючий «Ліверпуля» розповів, що йому важко звикнути до постійної ротації складу, яку застосовує його клубний наставник Рафаель Бенітес: «Для мене це щось нове. Але саме тренер вирішує, як краще підготувати команду до тієї або іншої гри».

Півзахисник «Дніпра» Сергій Назаренко сказав, що він уже забув про виліт команди з Кубку УЄФА: «Не думаю, що невдача у зустрічах з «Абердіном» стане додатковою мотивацією для моїх одноклубників у грі проти шотландців. Усе ж таки збірна — це зовсім інше. Тренер дозволив нам побути один день із родинами, тому зараз ми не відчуваємо втоми й намагатимемося грати на перемогу в кожному матчі. У тому числі і в Глазго, де господарі на очах власної публіки навряд чи діятимуть від захисту».

 

ШАНСИ Є?

Турнірне становище у групі «В»:

І В Н П М О

1. Шотландія 9 7 0 2 17–7 21

2. Італія 9 6 2 1 15–7 20

3. Франція 9 6 1 2 15–3 19

4. Україна 8 4 1 3 10–9 13

5. Литва 9 3 1 5 7–11 10

6. Грузія 9 2 1 6 14–15 7

7. Фарери 9 0 0 9 3–29 0