Силовиків — на контроль!

11.10.2007
Силовиків — на контроль!

Президент часто буває на тренувальній базі «Альфи» під Києвом. (Фото автора.)

Ще у понеділок під час зустрічі з представниками політичних сил, що перемогли на дострокових виборах, Президент Віктор Ющенко чітко заявив не лише про необхідність скасування закону про Кабінет Міністрів (який, власне, й став головною причиною політичної кризи), але й виступив за підпорядкування усіх силових відомств главі держави. Адже намагання уряду Януковича «гратися в солдатиків» ледь не призвело до зіткнень між силовиками (чого вартий травневий штурм Генпрокуратури «Беркутом» на чолі з керівником МВС Василем Цушком).

Уже у вівторок Верховний Головнокомандувач перейшов від слів до діла: відповідним указом Президент вніс зміни до Указу «Про питання Служби безпеки України» від 27 грудня 2005 року.

Відтепер, згідно з новим указом, лише Президент призначає i звільняє керівників департаментів та регіональних органів Служби безпеки, зокрема Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів. Як відомо, ці функції виконує елітний спецпідрозділ СБУ «Альфа».

Нова редакція указу встановлює, що не лише керівники департаментів, Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів, Управління роботи з особовим складом, а й керівники регіональних органів Служби безпеки, а також Антитерористичного центру при СБУ призначаються на посади і звільняються з посад Верховним Головнокомандувачем — Президентом. Якщо порівнювати з попередньою редакцією указу дворічної давнини, то тоді про антитерористичний центр не йшлося.

Цікаво, що керівництво СБУ підтримує наміри Президента Віктора Ющенка щодо підпорядкування главі держави силового блоку уряду. Виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко сподівається, що й решта його колег по силовому блоку «мають гаряче підтримувати такий крок». Адже, на його думку, варто не плутати підпорядкування із підзвітністю та прозорістю, не забувати про громадський контроль за роботою силових відомств.

«Ми в СБУ не за крісла тримаємося, а працюємо, як це визначено законом», — каже Валентин Наливайченко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора в Автономній Республіці Крим розпочалися міжрегіональні щорічні змагання бійців Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів (спецпідрозділ «Альфа»). Як зазначили «УМ» у прес–центрі СБУ, прагнучи досягти стандартів європейських спецслужб, Служба безпеки використовує передовий міжнародний досвід, в основу якого покладено комплекс упереджувальних заходів, спрямованих на протидію міжнародному тероризму.

Цього року під час змагань буде відпрацьовано навички співробітників усіх регіональних спеціальних підрозділів при виконанні операцій в умовах гірської та лісової місцевості. До програми змагань входить низка завдань, серед яких — переміщення місцевістю зі складним природним ландшафтом, подолання на шляху скельних ділянок, пошук умовних терористів у визначеному квадраті, їх нейтралізація та затримання. Змагання триватимуть до 13 жовтня, після чого буде оцінено рівень підготовки всіх бійців «Альфи» для врахування під час організації їхніх щоденних тренувань.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>