НОВИНИ ПЛЮС

09.10.2007

Конституційна реформа триватиме

Президент Віктор Ющенко наполягає на необхідності проведення всенародного референдуму про внесення змін до Конституції. Про це він заявив учора, виступаючи на церемонії вручення нагород із нагоди Дня юриста. «Що стосується питань основ і змісту Конституції або ключових її принципів, безумовно, давайте апелювати до людей і шукати підтримки… Якщо потрібен для цього референдум — давайте проведемо референдум», — цитує Ющенка агенція «Українські новини».

Президент нагадав, що не хотів проведення референдуму з цього приводу одночасно з позачерговими виборами Верховної Ради, але після того, як вибори закінчилися, референдум провести потрібно. Ющенко також висловив надію, що Верховна Рада також візьме активну участь у цьому процесі. «Я гарантую тільки одне: що ніхто в парламенті без обговорення, як це було в 2004 році, нові зміни або нову редакцію (Конституції) ухвалювати не буде», — заявив Президент.

Президент проти «донецьких» у прокуратурі

Президент критикує Генеральну прокуратуру за кадрові призначення винятково з вихідців із Донецької області. Виступаючи на урочистостях, Віктор Ющенко відзначив, що влада повинна формуватися на балансі стримувань і противаг. «Коли Генпрокуратура призначається, по суті, однією людиною з людей, які повинні обов’язково працювати біля Донецька або не більш 100 км від нього, скажіть, це нормальна ситуація? Це нездоровий процес для відкритого суспільства», — вважає глава держави. У зв’язку з цим він відзначив, що система формування влади повинна пройти серйозну ревізію через призму нових доповнень і нової редакції Конституції.

Інфляція вища від прогнозів Азарова

Інфляція в Україні у вересні склала 2,2%, а з початку року її значення досягло 8,6%. За даними Держкомстату, в перший місяць осені продовольчі товари подорожчали на 3%, непродовольчі — на 0,4%, послуги — на 2,2%. З початку року зростання цін на них склало, відповідно, 12,4%, 1,1% і 8,7%. Як відзначає Держкомстат, щодо серпня 2006 року споживчі ціни в Україні виросли на 14,4%, і це є найвищим показником із початку цього року. За січень–вересень цього року в порівнянні з відповідним періодом минулого року інфляція склала 11,9%, що також стало максимумом цього року.

«Інтер» став власником «донецького» каналу

Група «Інтер» стала власником 60% акцій телеканалу НТН, який досі був «донецьким» — належав переважно структурам Едуарда Прутніка. Поки що покупці не мають наміру змінювати формат мовлення і редакційну політику каналу. Про це в інтерв’ю газеті «Коммерсант–Україна» сказав голова наглядової ради телеканалу «Інтер» Валерій Хорошковський. На питання, чи не є завищеною сума 200 млн. доларів, у яку оцінюють купівлю 60% НТН джерела, знайомі з умовами угоди, Хорошковський відповів ухильно: «Сума угоди є комерційною таємницею, і я не можу її назвати. Будь–яке підприємство коштує стільки, скільки за нього заплатили».

Конкурентом «Інтеру» в боротьбі за НТН була російська група «СТС Медіа», яку представляє один із засновників «1+1» Олександр Роднянський.