Стоп, комедія

09.10.2007

На прокат комедії з Беном Стіллером «Дівчина моїх кошмарів» накладено обмеження: фільм не можна дивитися особам, які не досягли 18. У стрічці, яка вийшла в прокат 4 жовтня, немає нічого брутального або речей, які не можна бачити підліткам.Мораль фільму — варто добре знати людину, щоб пропонувати їй руку і серце. І щоб уникнути прямого повчання, відомі майстри жанру комедії, брати Фареллі, надали стрічці комічної спрямованості. Український переклад зробив відомий майстер слова Ю. Негребецький, в арсеналі якого — чудовий переклад анімаційної стрічки «Тачки», а також серіалу «Альф».

Очевидно, в Україні цензура стає жорсткішою. Фільм жахів «Земля мерців» (режисер Джордж А. Ромеро) було заборонено до прокату. Сьогодні забороняють дивитися романтичні комедії.

А з іншого боку, згадайте, м’яко кажучи, епатажний фільм «Мазепа» вітчизняного виробництва. Обмежень щодо віку на нього не було. А цей фільм містить купу шокуючих сцен не тільки сексуального характеру. Звідси постає питання: чим зумовлені такі обмеження? Які критерії покладено в основу заборони до перегляду: чи то сюжет, чи то сцени фільму, чи мова перекладу?

Марія КОНОВАЛОВА