«Цейво» — тейво

09.10.2007

Кам’янець–подільський гурт «Пропала грамота» нарешті переборов багаторічну лінь і випустив свій першенький альбом(чик) «Цейво». Назву можна тлумачити по–різному. За подільською говіркою слово «це» кажуть як «цейво». Однак не від говірки пішла назва, а від пісні «Цейво–тейво», себто «це — те». «З іншого боку, — каже вокаліст гурту Павло Нечитайло, — в усіх ще на пам’яті потішний відеоролик про «степлєра», популярність якого, мабуть, ще довго ніхто не перестрибне... Той, де диктор начитує новини, а йому заклинює телепідказка й він згадує про якогось «йо...аного цейво...»   

Презентують «первачка» на батьківщині у Музеї археології на другий день фестивалю «Терра Героїка». «Банду» дуже люблять і шанують у Кам’янці–Подільському, тому протягом трьох днів фестивалю «грамотії» поряд із «Здоб ші Здуб», «Бурдоном» і «Музика Редіком» «лабали» свій «подільський фундаментал», який ґрунтується на подільському архаїчному фольклорі та елементах традиційних напрямів західної музичної культури (хіп–хопу, бі–бол, ф’южн, фанк). До речі, записавши альбом, Павло взявся за сценічне переінакшення — із спокійного і стриманого до напівготично–напівіронічного. Тепер він виходить на сцену у сорочці монаха і з щасливою чорною шапкою і якоюсь містичною усмішкою. І як йому тільки вдається за декілька хвилин перед сценою перевтілюватися в «цейво», для шанувальників гурту залишиться загадкою.

Зібрали десять найкращих пісень за весь період творчості. Є такі, яким уже десять років, а є зовсім свіженькі. Думу «Шлях до Небесної України» Павло заспівав разом із патріархом ґотики Андрієм Середою, а пісню «Два чумаки» — з чарівною вокалісткою «ДахиБрахи». Окрім того, «Цейво» включає в себе авторські композиції, інтерпретації народних пісень та кавер–версію пісні «Змія» легендарного київського гурту «Вій».