«Оленям» поперечина заважає

06.10.2007
«Оленям» поперечина заважає

Стримати гравців «Евертона» харків’яни таки не змогли (праворуч — Лаша Джакобія). (Фото Рейтер.)

Вояж двотижневої давнини на Британські острови для українських представників у Кубку УЄФА завершився доволі приємними нічиїми. Щоправда, букмекери у повторній дуелі «Металіста» й «Евертона» все одно вважали безсумнівним фаворитом англійський клуб. А от «Дніпро» за всіма показниками мав долати бар’єр у вигляді шотландського «Абердіна». Зрештою, не виграла жодна з наших команд.


«Металіст» ледь не створив сенсацію

Як показала гра на переповненому стадіоні «Металіст», бронзовий призер чемпіонату України виглядав краще за гостей із Ліверпуля впродовж більшої частини матчу. Харків’яни й не думали відсиджуватися у захисті та грати на утримання прийнятного для них рахунку. Гол бразильського півзахисника Едмара став логічним завершенням першого тайму, в якому «Металіст» домінував. І навіть пропустивши, підопічні Мирона Маркевича знову пішли вперед. Вразивши технікою, Рикун влучив у стійку, а марокканець Махдуфі, який цього разу вийшов у стартовому складі слобожанців, першим встиг на добивання — 2:1.

Але все ж таки у заключній 25–хвилинці дався взнаки більший досвід і клас гравців «Евертона». Після того, як шотландець Макфадден пробив точно в кут і засвітив на табло цифри 2:2, «синьо–білі» стали господарями становища. Українська команда надалі вже не могла створити серйозних шансів для перемоги, а от у захисті фактично сама «привезла» собі гол. Сенегалець Папа Гуйє замість того, щоб вибити м’яч за межі поля, вирішив відіграти головою на Горяїнова, але скинув снаряд просто на хід Анічебе, і той суперника не пробачив.

Після двобою Маркевич поскаржився, що в нього ніким було підсилювати гру, а на такому рівні потрібно мати два рівноцінні склади. А загалом — глядачі проводжали команду заслуженими оплесками. Харків’яни показали гідну гру, а не пощастило їм насамперед із жеребом.

«Дніпро» знову провалився

Більше ми сподівалися на прохід до групового турніру дніпропетровського «Дніпра». Однак команда Олега Протасова відверто розчарувала, поступившись бронзовому призеру чемпіонату Шотландії. Очевидно, дніпряни так і не змогли серйозно налаштуватися на начебто прохідного опонента. Натомість «Абердін» виявив звичну для британців простоту й непоступливість і забив типовий м’яч у британському стилі — після навісу з флангу ударом головою.

Відчуваючи подих фіаско, господарі в другому таймі нарешті забігали й зрівняли рахунок — найспритнішим у штрафному майданчику «червоних» виявився Андрій Воробей, який просто підставив ногу під м’яч, вибитий захисником. Але ще раз влучити у рамку м’яч «не захотів». Можна, звісно, поскаржитися на фортуну, адже Русол, Назаренко й Кравченко раз по раз влучали у поперечину, а Шершун пробив значно вище із дуже вигідної позиції. Але треба було робити свою справу раніше, усвідомлюючи й реалізуючи роль фаворита.

Не пішла гра цього дня у плеймейкера «Дніпра» Сергія Назаренка (особливо показовим виглядав змарнований ним вільний удар біля воротарського майданчика гостей), а юному Дмитру Льопі, котрий дуже старається, ще зарано вирішувати долю подібних протистоянь.

Тож шотландці за «сприяння» дніпропетровців привели свого керманича Джиммі Колдервуда до найвищого досягнення у тренерській кар’єрі. А Олег Протасов причиною невдачі назвав помилку захисників і брак індивідуальної майстерності в завершальній фазі атаки.

Як підсумок — Україна надто швидко залишилася без своїх команд у Кубку УЄФА, і тепер очки в єврокубковий залік нам добуватимуть лише «Шахтар» і, сподіваємося, «Динамо».

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Перше коло (повторні матчі)

«Металіст» (Україна) — «Евертон» (Англія) — 2:3 (перша гра — 1:1)

Харків. Стадіон «Металіст». 32 000 глядачів

Арбітр: Йоуні Хюютя (Фінляндія).

«Металіст»: Горяїнов, Валяєв, Едмар, Слюсар, Махдуфі, Джакобія (Данилов, 75), Обрадович, Рикун, Папа Гуйє, Девич, Бордіян (Нвоха, 85)

«Евертон»: Говард, Йобо, Лескотт, Артета, Макфадден (Хібберт, 90), Стаббс, Ягілка (Анічебе, 62), Ф. Невілл, Пінар, Осман, Якубу (Бейнс, 76)

Голи: Едмар, 21; Махдуфі, 52 — Лескотт, 48; Макфадден, 72; Анічебе, 88.

Попередження: Данилов, 83 — Невілл, 64

* * *

«Дніпро» (Україна) — «Абердін» (Шотландія) — 1:1 (0:0)

Дніпропетровськ. Стадіон «Метеор». 18 700 глядачів

Арбітр: Олів’є Тюаль (Франція)

«Дніпро»: Кернозенко, Шершун, Шелаєв, Самодін (Корніленко, 73), Воробей, Русол, Денисов, Канкава (К. Кравченко, 59), Андрієнко, Назаренко, Льопа

«Абердін»: Ленгфілд, Харт, Даймонд, Северін, Сміт (Лі Мейер, 46), Ніколсон, Маккі (Ловелл, 71), Кларк, Фостер, Янг, Консідайн

Голи: Воробей, 76 — Маккі, 27

Попередження: Консідайн, 54; Фостер, 88