Ламаємо традиції. Дорого

05.10.2007
Ламаємо традиції. Дорого

Із 2000 року, коли гірники під проводом Віктора Прокопенка почали виступати у найпрестижнішому клубному турнірі Старого світу, їм жодного разу не вдавалося здобути три очки на виїзді. І от позавчора у Португалії цю неприємну традицію було зламано. Творцями перемоги над «Бенфікою» став донецький інтернаціонал, в який президент «Шахтаря» вбухав багатобагато мільйонів зелених папірців. На відміну від київських «варягів», легіонери «Шахтаря» забезпечують позитивний результат. Уже після двох турів групового турніру Суперліги віцечемпіони України вийшли у лідери свого квартету й зробили вагому заявку на «плейоф».

У порівнянні з першим матчем проти «Селтіка» Мірча Луческу замінив лише чеського захисника Томаша Гюбшмана — на українця Дмитра Чигринського, який минулу зустріч пропустив через дискваліфікацію. Як відомо, виграшний варіант складу не міняють, тому в запасі знову залишився кращий бомбардир чемпіонату України Олександр Гладкий, а попереду діяли бразилець Брандао й італієць Лукареллі, якому вчора виповнилося 32 роки. А справжніми конструкторами атак донеччан були бразильці Ілсіньйо, Жадсон і Фернандіньйо. Особливо виділявся останній, котрий і паси роздавав, і сам виходив на ударні позиції. Українцям, за традицією і «Динамо», і «Шахтаря», відвели оборонні редути.

«Бенфіка» показала себе технічною командою, але на тлі гостей її виконавці нерідко губилися. Кращі часи клубу, яким нині керує екс­наставник збірної Іспанії Хосе­Антоніо Камачо, залишилися в минулому, а новий виток розвитку ще не настав. Найвідомішими виконавцями тут нині є плеймейкер Руй Кошта, котрий після перебування в Італії завершує кар’єру на батьківщині, й чемпіон Європи у складі збірної Греції Костас Кацураніс. Саме останній разом із Родрігесом та аргентинцем Ді Марією турбували П’ятова дальніми ударами. Але український воротар реагував вдало — на відміну від промахів на виходах.

Суперники сповідували приблизно однаковий стиль гри — ніхто у захисті не відсиджувався, тому матч вийшов доволі цікавим. А долю трьох очок вирішила комбінація гірників наприкінці першого тайму, коли на прохід і тонкий пас Фернандіньйо пострілом під поперечину з меж штрафного майданчика відгукнувся Жадсон.

Під завісу двобою лісабонці великими силами пішли вперед, але ледь не пропустили самі. Як не влучив по майже порожніх воротах після сольного проходу герой вечора Фернандіньйо, знає лише він сам. Однак «Шахтар» утримав історичну перемогу й відірвався від переслідувачів уже на три пункти. Причому Андрій П’ятов в обох зустрічах відстояв «насухо».

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Ми виглядали краще за «Бенфіку» в організації гри, контролювали хід зустрічі й створили багато гольових моментів, тому результат матчу вважаю закономірним. Вдало зіграли в захисті Кучер і Чигринський, а в контратаках ми могли забити ще не один м’яч. Із кожним роком «Шахтар» стає сильнішим і нині має всі можливості пробитися у «плейоф».

Хосе­Антоніо Камачо,
головний тренер «Бенфіки»:

— «Шахтар» — гарна команда, яка має у своєму складі висококласних виконавців і демонструє технічний футбол. Закони футболу вимагають забивати — гостям це вдалося зробити, а нам — ні, тому ми й програли. Але боротьба за вихід з групи ще далеко не завершена.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Група D

«Бенфіка» (Португалія) — «Шахтар» (Україна) — 0:1

Лісабон, стадіон «Да Луш».

35000 глядачів

Суддя: Штарк (Німеччина)

«Бенфіка»: Квім, Нельсон (Н. Гомеш, 45), Луїзао, Едкарлуш, Лео, Кацураніс, М. Перейра, К. Родрігес, Ді Марія (Бінья, 61), Руй Кошта, Кардосо.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Левандовський (Гюбшман, 87), Ілсіньйо (Дуляй, 79), Жадсон (Кастільйо, 77), Фернандіньйо, Лукареллі, Брандао.

Гол: Жадсон, 42

Попередження: Кацураніс, 57; Кардосо, 69; Родрігес, 79 — Срна, 79; Фернандіньйо, 82; Кастільйо, 83

«Селтік» (Шотландія) — «Мілан» (Італія) — 2:1 (Макманус, 62; Макдональд, 90 — Кака, 68 (пен.))

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Шахтар» 2 2 0 0 30 6

2. «Селтік» 2 1 0 1 23 3

3. «Мілан» 2 1 0 1 33 3

4. «Бенфіка» 2 0 0 2 13 0