І над урядом –енко, й над Радою –енко

03.10.2007

Учора станом на 17.00, виходячи з попередніх результатів виборів, розподіл політичних сил у парламенті складався на користь «помаранчевих». Сукупно вони брали 230 голосів: 157 — Блок Юлії Тимошенко і 73 — «Наша Україна — Народна самооборона». Наразі головним завданням БЮТ і «НУНС» є відстояти результати виборів. Але в штабах уже зараз готуються до переговорів про створення коаліції та розподіл керівних посад.

 

Для БЮТ — економіку, для «НУНС» — силовий блок і право

Голова Української соціал–демократичної партії, котра виступила однією із засновниць БЮТ, Євген Корнійчук учора розповів «УМ», що консультації про коаліцію велися й до виборів. «Ми займалися цим задовго до голосування, — зазначив пан Євген. — Нам важливо якомога швидше завершити всі процедури підрахунку голосів, щоб ми могли приступити до остаточного формування коаліції».

Подібну позицію висловлюють і в «Нашій Україні». Наразі там чекають результатів виборів. Позавчора «НУНС» зібралася на засідання політради і доручила В’ячеславові Кириленку провести переговори з БЮТ щодо підписання угоди про створення демократичної коаліції. За законом, це може статися тільки після набуття повноважень новим парламентом.

За всіма ознаками, «коаліціада»–2007 буде значно простішою, аніж минулого року. Найбільша проблема — кадровий розподіл — була розв’язана ще 24 лютого, коли БЮТ і «Наша Україна» підписали угоду про об’єднану опозицію. В угоді чітко записано, що переможець отримає посаду Прем’єра, а партнер, за логікою, — пост Голови Верховної Ради. Бійка за ці дві посади минулого року зруйнувала демократичну коаліцію. Слід враховувати, що тоді партнером «Нашої України» і БЮТ виступала Соцпартія Мороза. Натомість цього року кожна політична сила, незалежно від отриманих результатів, отримає порівну посад.

Євген Корнійчук розповів «УМ», що БЮТ має список кандидатів на всі посади. Відповідаючи на питання, які наступні посади обере Блок Тимошенко після того, як будуть розібрані крісла Прем’єра та спікера, Корнійчук сказав: «віце–прем’єра, міністра економіки, міністра фінансів...»

Місця в уряді та парламенті ділитимуться за фаховим розподілом. «Поки що мова в цілому йде про те, що «Наша Україна» отримає «силові» та правничі напрями, а БЮТ візьме економіку, культуру, освіту і так далі», — відзначив Корнійчук. При цьому він запевнив, що пропорційного розподілу буде дотримано.

Коаліція з коаліцій

У нинішній «коаліціаді» є ще один пласт погоджень. І БЮТ, і «НУНС» — це блоки, які складаються з різних політичних сил. Тому треба не просто домовитися з партнером, але й між собою, у рамках одного блоку. БЮТ — більш монолітний, бо тримається на впливі однієї людини. «НУНС» не має такого авторитарного устрою і керується принаймні з двох центрів.

Вельми цікаво буде подивитися, хто стане Головою Верховної Ради. Претендентами на спікера є лідер списку Юрій Луценко та голова «Народного союзу «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко. З кіл, близьких до Кириленка, нам стало відомо, що В’ячеслав Анатолійович справді налаштований на крісло Голови ВР. «Зараз уже не стільки важливо, що Луценко був першим номером списку. Виборчий штаб закінчив роботу, а керівним органом буде політрада», — пояснив співрозмовник. Як відомо, політраду «НУНС» очолює Кириленко.

Попри це, і Луценко, і Кириленко публічно не висловлюють амбіцій на пост спікера. Ба, більше: вони кажуть про готовність зректися посади, якщо того вимагатиме справа.

Щодо БЮТ, то в колі інтересів блоку теж є посади, на які претендує одразу кілька осіб. Наприклад, пости віце–прем’єрів.

Третім будеш?

Ті розклади, які були накреслені угодою від 24 лютого, може видозмінити участь у коаліції її потенційного третього учасника — Блоку Литвина. Ані в БЮТ, ані в «НУНС» не відкидають можливості створення більшості з «третьою силою». «Треба дочекатися остаточних результатів», — каже джерело в «НУНС».

За словами співрозмовника, Литвин — дуже амбітний і має чимало апетитів (зокрема й на посаду спікера). Тому чим більше наберуть БЮТ із «НУНС», — тим легше буде з ним говорити.

Євген Корнійчук, 10–й номер у списку БЮТ, вважає, що «помаранчевій» коаліції вартувало б зміцнитися за рахунок голосів Литвина, щоб більшість виглядала більш переконливою: «На мою думку, це було б доцільно, але рішення прийматиметься колегіально. Якщо в нього не буде апетитів забрати, наприклад, третину повноважень — тоді можна домовлятися».

Водночас, за словами Корнійчука, для Литвина є один стримуючий фактор. «Нам відомо, що Володимир Михайлович має зобов’язання перед певними силами», — каже Корнійчук, натякаючи на фінансистів екс–спікера, близьких до Партії регіонів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович упевнений, що Партія регіонів сформує уряд за результатами виборів. Про це він заявив, виступаючи позавчора перед своїми прихильниками на мітингу на майдані Незалежності в Києві. «Ті політичні сили, які ставили перед собою завдання за будь–яку ціну перемогти і ставили, перш за все, питання розподілу посад, я думаю, що ці політичні сили залишаться наодинці», — сказав він. За словами Януковича, Партія регіонів перемогла на виборах і готова захистити отриманий результат.

Учора представник прес–служби «Регіонів» поінформував канал ICTV про те, що лідери ПР уже ведуть переговори про створення правлячої коаліції, щоправда, із неназваними партіями та блоками.