Лідер готує нову п’ятирічку

27.09.2007
Лідер готує нову п’ятирічку

У Києві відбулася ХVI Міжнародна спеціалізована виставка «Будівництво та архітектура 2007 рік (осінь)». Участь у ній брали сотні будівельних та суміжних із цією галуззю компаній, як вітчизняних, так і закордонних. З найновітнішими технологіями зведення житла, офісів, підприємств, котеджних містечок, будівельною технікою, з сучасними методами будівництва і його інвестуванням, придбанням житла в кредит у будь–якій конфігурації і навіть із тим, де можна вивчитися на будівельника, могли ознайомитися всі, хто відвідав виставку.

 

Загальна палітра виставкових стендів і, без перебільшення, святкова атмосфера, яка царювала на виставці, а також не один десяток тисяч зацікавлених відвідувачів укотре підтвердили, що Україна поступово підбирається до епіцентру будівельного буму.

Світ знає чимало прикладів, коли стрімкий розвиток будівництва ставав одним із головних локомотивів загального розвитку економіки цілих держав, адже потреби будівництв обслуговують десятки суміжних галузей, а банківський сектор вважає цю галузь пріоритетною та інвестиційно привабливою.

Ми теж маємо успішний приклад розвитку потужної фінансово–будівельної структури — це холдингова компанія «Київміськбуд», у складі якої об’єднані найвідоміші будівельні організації столиці України.

На виставці до її стендів була прикута найбільша увага, а на семінар під назвою «ХК «Київміськбуд» у розбудові м. Києва та її інфраструктура», який провела компанія, прийшли понад сто фахівців, серед яких були як представники відомих іноземних будівельних брендів, так і безпосередні вітчизняні конкуренти і просто не байдужі до теми будівництва відвідувачі.

Досвідом та перспективами з ними ділилися віце–президенти та головний інженер компанії. «Очолював» «командний штаб» доповідачів перший віце–президент «Київміськбуду» Василь Можар. Саме він розпочав семінар і окреслив основні здобутки за останній період, проаналізував розвиток ринку нерухомості і висловив свою точку зору щодо останніх подій, які пов’язані з пакетом акцій холдингу, котрі належать київській міській громаді.

Славне минуле і перспективне майбутнє

Зокрема, він сказав, що основні виробничі показники цього року будуть виконані. Так, із запланованого на 2007 рік введення загальної площі житла — 807 тисяч квадратних метрів — на перше півріччя вже стало до ладу майже 600 тисяч квадратних метрів. Остання цифра на сьогоднішній день трохи менша за показник усього минулого року. У найближчих планах компанії — довести показник зданого в експлуатацію житла до одного мільйона квадратних метрів на рік.

Загалом за свою історію «Київміськбуд» тільки в столиці звів більш ніж 40 млн. квадратних метрів житла, більше тисячі шкіл та дитячих дошкільних закладів, тисячі об’єктів побутового та торговельного призначення.

Як відомо, компанія першою в Україні започаткувала власну інвестиційну діяльність, розробила та забезпечила втілення в життя програми спорудження житла за рахунок залучення внутрішніх приватних інвестицій. Сьогодні відсоток залучення коштів населення для будівництва житла становить 82,6 відсотка. Дещо зменшилися іноземні інвестиції, але це, на переконання першого віце–президента, тимчасове явище. Першим закордонним партнером «Київміськбуду» стала відома європейська фірма BILLA, яка вибрала його без попереднього тендеру, що засвідчує неабияку довіру. А з «волі й довіри» ще одного не менш відомого іноземного партнера, в Україні збудовано вже шість сучасних мегамаркетів «Метро».

Нині компанія зводить у столиці найсучасніші будинки, офіси, готелі, лікарні. Все будується за індивідуальними планами і сучасними технологіями. Холдинг давно відмовився від серійного виробництва. Кожен об’єкт має свою родзинку. Якщо їх перераховувати, не вистачить газетної шпальти. Фішкою цього року буде введення в експлуатацію лікарняного комплексу «Центр серця» і нового хмарочоса на житловому масиві «Позняки». Жваво компанія включилася і в підготовку до «Євро – 2012». Знову ж таки, внеском до участі України у світових спортивних змаганнях є збудований столичними будівельниками Будинок футболу. Хто таким ще може похвалитися? Найближчим часом «Київміськбуд» розпочне зведення сучасного п’ятизіркового готелю. Крім того, у перспективі є будівництво нових житлових комплексів. Програма насичена і розрахована, як мінімум, на найближчу п’ятирічку.

Квадратний метр дешевшати не буде

Коментуючи розвиток ринку нерухомості й ціноутворення на ньому, Василь Можар повідомив, що фахівці цього ринку констатують певний застій, але, за аналізом «Київміськбуду», ринок виконує свої функції, як і торік. Проте очікувати зменшення ціни на квадратний метр не варто. Адже змінилися чинники, що впливають на ціноутворення. Насамперед, змінилася (у бік збільшення у три рази, у центрі Києва — у 10 разів) цінова оцінка землі, пайова участь забудовників, вартість будівельних матеріалів зросла на 30—37 відсотків, а на деякі з них — на 70 відсотків. Ця тенденція, на жаль, продовжуватиметься. Отже, не оминути поступового здорожчання житла. Хоча компанія робить усе можливе, аби житло було доступне для всіх верств населення.

Насамкінець свого виступу перший віце–президент прокоментував ситуацію щодо 80–відсоткового пакета акцій компанії, які належать київській міській громаді. Нагадаємо, що в серпні поточного року головне управління комунальної власності Києва оголосило конкурс для проведення незалежної оцінки вартості цього пакета акцій. Гіркі реалії сучасності, майже щоденні приклади дикого рейдерства й захоплення українських компаній і структур не могли не стривожити громадськість і пресу. — Що буде з найпотужнішою будівельною компанією та й самою будівельною галуззю України? Й хоча електронні ЗМІ рознесли новину про те, що Господарським судом м. Києва винесено ухвалу про заборону продажу контрольного пакета акцій КМБ, бажаючих перепитати про долю компанії не зменшується.

— «Київміськбуд» працює відповідно до виробничих планів, усі об’єкти здамо вчасно, інвесторам не варто хвилюватися. Крім цього, ми маємо плани на найближчі п’ять років, запас міцності теж у нас є. Продавати чи не продавати пакет акцій — це прерогатива київської громади. Ми не бачимо тут проблеми. Як на мене, то ліпше, аби цей пакет розділили між собою кілька власників. Проте, наскільки мені відомо, питання про його продаж поки не стоїть, ідеться лише про оцінку вартості активів. Ми не збираємося змінювати свою стратегію і перспективи, як забудовували Київ, так і продовжуватимемо, поширюючи свій досвід на всю територію України», — сказав Василь Можар.

Що ж, хочеться вірити в це, бо цього й бажаємо славетній будівельній компанії.