Сто днів після указу

26.09.2007

Учора в Сімферополі перед пресою звітував постійний представник Президента України в Криму Володимир Хоменко, призначений на цю посаду сто днів тому. Спершу він перерахував конкретні здобутки представництва за перший символічний термін. Так, наприклад, завдяки оперативному втручанню юридичної служби представництва вдалось завадити Верховній Раді автономії одноосібно «відрізати» від селища Охотниче, що біля Лівадії, понад 32 га землі, зменшивши в такий спосіб його кордони майже у шість разів (щоправда, проект постанови депутати лише відклали до кращих часів). В іншому випадку «ющенківці» попередили спроби Радміну АРК «закріпити» за собою право управління об’єктами загальнодержавного значення, зокрема ВАТ «Море» і Феодосійського судомеханічного заводу. Результати реалізації подібної схеми, на думку Хоменка, легко прогнозовані — зміна власника і «прихватизація». «Проте, — зазначив Володимир Петрович, — нам вдалося привернути до цього увагу Президента, Міністерства оборони. І вже замінені керівники на цих підприємствах, погашаються борги із зарплати, ведеться активна робота щодо розміщення тут державних замовлень».

А ще за звітний період було підготовлено і направлено низку пропозицій і звернень при обговоренні особливо важливих для Криму рішень на урядовому рівні. Проте, на жаль, чимало з них (насамперед — що стосується «наступу» на ласі пляжні землі) проігноровано.

За словами президентського представника в Криму, аналіз виконання республіканського бюджету за перше півріччя показав, що з боку місцевого уряду була спроба приховати від ВР і самих кримчан незадовільну реалізацію багатьох соціально значущих програм. До речі, вони профінансовані на рівні 33,67%, тоді як функціонування органів виконавчої влади — на 86%. І з початку року утримання апарату Радміну і ВР Криму, що документально підтверджено на останній сесії парламенту, збільшено аж на 20 млн. грн.

Нищівній критиці Володимир Хоменко піддав роботу кримської міліції, точніше, її керівника і свого наступника в УМВС Анатолія Могильова (нагадаємо, з посади начальника кримського главку міліції Хоменка на догоду «синім» зняв міністр Цушко). За словами Хоменка, на півострові за вісім місяців 2007 року зафіксовано найбільші в Україні зростання загальної злочинності, залишок нерозкритих злочинів, найнижчий відсоток їх розкриття, причому як навмисних вбивств, так і грабежів та крадіжок.