«Оберемо достойний уряд»

25.09.2007
«Оберемо достойний уряд»

Віктор Ющенко: дійти до людей. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Україна «може мати перспективу тільки при демократичному виборі». «Мати активну громадську позицію», 30 вересня взяти участь у виборах, «голосувати за українську демократію» закликав громадян Президент Віктор Ющенко, виступаючи на урочистостях з нагоди 70–річчя утворення Хмельницької області. «Давайте все зробимо, щоб цей день відбувся, ми провели чесні і демократичні вибори, об’єдналися і не допустили будь–яких фальсифікацій», — сказав глава держави. Він наголосив: те, якою буде парламентська коаліція й сформований нею уряд, залежить саме від волі виборців.

Звернувся Президент і до демократичних сил, закликавши їх «у цей надзвичайно важливий для нашої нації період — передвиборчий — знайти інтелігентність, тактовність, мудрість, терпіння не займатися взаємознищенням, не працювати один проти одного, бути істинними українцями».

Глава держави також нагадав і про пріоритети в галузі соціальної політики, які належить втілити в життя наступному уряду. Йдеться насамперед про покращення добробуту найвразливіших верств населення: багатодітних сімей, сиріт, пенсіонерів, державну підтримку молодих родин. Президент наголосив на необхідності підняття вже з 1 січня мінімальної зарплати, запровадження єдиної тарифної сітки — за словами В.Ю., ці два кроки можуть підвищити зарплату в середньому по всіх галузях економіки країни на 37 відсотків.

Принагідно Президент висловив здивування відкритим листом президії Партії регіонів, у якому ПР закликає главу держави «діяти в рамках виборчого законодавства». В.Ю. наголосив, що у своїх діях завжди керувався винятково чинним законодавством та Конституцією. І йому дивно чути такі заяви від лідера «Регіонів» Віктора Януковича — людини, яка у 2004 році отримала сотні тисяч або навіть мільйонів голосів унаслідок фальсифікації на виборах, яка, підписуючи Універсал національної єдності, «дала слово, що більше не буде підніматися питання ні НАТО, ні російської мови, ні нашої складної історії, ні ще близько десятка тем, які є резонансні для нашого суспільства». Тож «хай до моралі, до законності у своїх діях повернеться сам Прем’єр».

А наступного дня на Тернопільщині, де Ющенко взяв участь у закритті VI Всеукраїнського фестивалю козацької пісні, глава держави висловив переконання в тому, що після 30 вересня «вперше за 16 років української незалежності ми отримаємо у парламенті демократичну більшість». І знову закликав демократичні сили України, які, «безперечно, винесли уроки з помилок минулого», об’єднатися й забути про розбрат. Бо «будь–який політик, якщо він ллє воду на млин розбрату демократичних сил, діє проти українського народу». Слова Президента вітали учасники 20–тисячного мітингу.