Ось чому урядовці так гарно виглядають!

25.09.2007
Ось чому урядовці так гарно виглядають!

Малюнок Анатолія ВАСИЛЕНКА.

Що довше експерти та політики читають підготовлений урядом Віктора Януковича проект Державного бюджету на наступний рік, то більше запитань у них виникає. Днями перший заступник секретаріату Президента Олександр Шлапак заявив, що деякі важливі показники нинішній уряд, м’яко кажучи, порахував неправильно. Звіривши цифри, фахівці секретаріату виявили, що «гуляють» 15 мільярдів — Кабмін, за словами пана Шлапака, занизив внутрішній валовий продукт. Таким чином уряд готує для себе або для можливого наступника своєрідну «заначку»: гроші, які нібито є, але ними можна розпоряджатися на власний розсуд — у кошторисі вони не розписані.

Окрім того, чиновники з вулиці Грушевського помилилися, розраховуючи фонд оплати праці. А це на тлі зростання мінімальної зарплати, запровадження єдиної тарифної сітки може спричинити суттєві фінансові перекоси. Таку собі «непрозору водичку», в якій можна ефективно ловити рибку. Якщо, звичайно, за своїми посадовими обов’язками, ти знаєш «рибні місця».

А один із лідерів опозиції, Микола Томенко, вирішив проаналізувати не надходження, а видатки. І несподівано для себе також виявив багато цікавого. Скажімо, організаційне та матеріально–технічне забезпечення Кабінету Міністрів уже з перших чисел січня зросте на третину. На обслуговування його невсипної діяльності вирішили витратити на 18 відсотків більше. Виникає чудове запитання: на які такі стратегічні потреби підуть наші з вами гривні, вирахувані із зарплати у вигляді податків?

Відповідь проста і геніальна, мов сувора правда життя: державні кошти витратять на придбання житла для працівників секретаріату Кабінету Міністрів та здійснення капітального ремонту будинку уряду. А враховуючи, що нинішні передвиборчі баталії з’їдають у чиновників дорогоцінні нервові клітини, вони вирішили самі компенсувати власні страждання інтенсивним оздоровленням. Ми вже писали, що на потреби «придворної» клініки «Феофанія» урядовці вирішили витратити майже стільки грошей, як і на всю медицину 48–мільйонної України. А тільки на євроремонти у санаторних корпусах, де полюбляє лікуватися вітчизняна еліта, витратять приблизно стільки, як на всю сільську медицину держави.

Але щедрий уряд Віктора Януковича пішов далі й на половину збільшив витрати на стаціонарне медичне обслуговування народних депутатів та керівного складу органів державної влади. Щоб не перевантажували, мабуть, елітні медичні клініки у Західній Європі. Тим колегам, які надають перевагу лікуванню в амбулаторних умовах, доплатили також щедро — понад 32 відсотки.

Пікантності ситуації додає той факт, що провладна коаліція активно, 260 голосами «за», підтримала ідею позбавлення пільг та преференцій усіх високих державних службовців. А рушієм цієї ідеї був особисто керівник Камбіну Віктор Янукович.