Не «Мотором» єдиним?

25.09.2007
Не «Мотором» єдиним?

Анастасія Бородіна ліворуч знову допомагатиме «Мотору» боротися за чемпіонство. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Якби ви вирішили зробити ставки на ігри жіночої гандбольної суперліги, то, напевно, розорилися б. Уперше за роки незалежності навіть фахівці не беруться спрогнозувати, чим закінчиться чемпіонат України.

Запорізький «Мотор» дедалі більше відчуває дихання в спину львівської «Галичанки». Увірвався у вищий дивізіон і одразу із планами втрутитись у боротьбу лідерів криворізький «Смарт», який начебто має гарну фінансову підтримку від спонсорів. Столичний «Спартак», розпродавши в міжсезоння своїх останніх більш–менш досвідчених гравців, надалі, швидше за все, молодими силами боротиметься лише за збереження прописки в «зоні єврокубків» під керівництвом нового тренера Олександра Гурського.

Після перших двох турів турнірну таблицю очолює «Мотор», з яким цього сезону працює відомий український тренер Андрій Портной. Найбільше в команді вирізняються дві Анастасії — Сокол і Бородіна (остання повернулася у гандбол після декретної відпустки). Другу молодість переживає призерка Олімпіади в Афінах Олена Цигиця, яка демонструє результативну гру в матчах за збірну і клуб. Свого принципового суперника — «Галичанку» — чемпіонки країни перемогли не без допомоги рідних стін і прихильності суддів — 38:35. Після цього запоріжанки розгромили амбіційного дебютанта, «Смарт», — 36:20. Не змогла стати на захист воріт криворізької команди Вікторія Тимошенкова, оскільки нові роботодавці все ще не заплатили за неї компенсацію попередньому клубові — «Галичанці».

У міжсезоння навколо голкіпера національної збірної розгорілися справжні пристрасті. Вікторією цікавився не тільки «Мотор», а й низка іноземних команд, зокрема такі поважні, як «Хіпобанк», «Скоп’є», «Будучност» і «Звєзда». Тимошенкова, втім, віддала перевагу криворізькому клубу, в якому, за чутками, зарплати гравців — на рівні команд–учасниць гандбольної Ліги чемпіонів.

До речі, в найпрестижнішому з єврокубків ми маємо одного представника —«Мотор» стартує з другого групового раунду най–ближчими вихідними. Суперниками українок будуть грецький «Ормі Патрас», данський «Ольборг» і шведський «Севехофом».

«Галичанка» 6—7 жовтня у Львові прийматиме швейцарський «Споно нотвілл» у рамках другого раунду Кубка ЄГФ. Чому команда з великими амбіціями як в національних, так і в європейських масштабах, відпустила такого цінного гравця, як Тимошенкова? Головний тренер львів’янок Валерія Тищенко в інтерв’ю «УМ» пояснила це так: «Ми вирішили будувати гру, спираючись насамперед на колектив, а не на окремих зірок. Так само, як свого часу працював Ігор Турчин».

Ірпінський «Податковий університет» почав сезон без свого лідера. Мая Карбунар вирішила нарешті позбутися приставки «граючий» і стала просто тренером. І якщо в першому, запорізькому, турі було відчутно, що «податківкам» бракувало часу для підготовки до чемпіонату, то у Львові дівчата з передмістя столиці виглядали значно впевненіше, що вилилося в несподівану перемогу ірпінчанок над «Смартом» — 30:28.

Ужгородські «Карпати», які минулого сезону лише в серії «плей–оф» віддали «бронзу» «податківкам», за частотою змін на тренерському містку, схоже, збираються наздогнати «Мотор». Цього сезону клуб очолив Борис Петровський. Повернувся в команду, але вже як консультант, Леонід Євтушенко (він приводив українську національну збірну до «срібла» чемпіонату Європи—2000). «Мотору» ужгородські гандболістки програли всього чотири м’ячі — 22:26.

За збереження прописки в суперлізі посперечаються два клуби. «Економ–Університет», утім, сам не проти понизитися у класі, адже в міжсезоння через фінансову нестабільність команду залишили одразу шість гравців основи. Про це «УМ» розповів тренер тернополянок Василь Грабовенко. Але керівництво федерації попросило команду залишитись у вищому дивізіоні, оскільки інших гідних претенденток на участь у суперлізі не знайшлося, а «Дончанка» взагалі припинила існування. Ще один кандидат на виліт — херсонська «Дніпрянка», хоча її і вважають кузнею молодих талантів українського жіночого гандболу.

Валерій ДЕНИСЕНКО

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Жінки

Турнірне становище після двох турів (усі команди зіграли по 7 матчів): «Мотор» (Запоріжжя) — 14 очок, «Галичанка» (Львів) — 12, «Податковий університет» (Ірпінь) — 9, «Смарт» (Кривий Ріг), «Карпати–УжНУ» (Ужгород) — 7, «Дніпрянка» (Херсон) — 4, «Спартак» (Київ) — 2, «Економ–Університет–Енерго» (Тернопіль) — 0.