Від «дерибану» до трагедії?

22.09.2007
Від «дерибану» до трагедії?

Намили пісок, замили протоку, збудували хатинку... (Фото надане Володимиром Довбахом.)

Київська ГЕС знову в центрі скандалу. Як запевнив «УМ» відомий еколог Володимир Довбах, який нещодавно в черговий раз оглянув греблю та навколишню територію, загроза її прориву нині реальна, як ніколи. Нагадаємо, що суперечки навколо забудови греблі під Вишгородом точаться давно, але ці землі й надалі стають чиєюсь приватною власністю. А численні порушення норм безпеки при забудові наближають катастрофу. «Якщо греблю, не дай Боже, прорве, — лівобережні райони столиці може змити протягом 15 хвилин! А там i до Запорізької АЕС дійде», — каже еколог.

За словами голови Вишгородської райорганізації УСДП (БЮТ) Руслана Ткача, нині у межах Київського водосховища, в районі населених пунктів Хотянівка, Козаровичі, Старі та Нові Петрівці та Лютіж, як ніколи активізувалось будівництво приватних котеджів. За даними обласного КРУ, власники земельних ділянок дійшли до того, що розкопують берег водосховища та прокладають канали до власних будинків.

Особливо згубні наслідки інтенсивна приватна забудова може мати в прибережній захисній смузі, яка є, по суті, лівобережною земляною греблею водосховища. Саме там шаленими темпами будуються приватні котеджі за височенними парканами та непривітними охоронцями.

«Бютівець» Роман Ткач не приховує, що в цьому є вина його партнерів по блоку. Мовляв, спочатку Київська облрада, а потім i Вишгородська райрада (де більшість належить БЮТ) прийняли потрібні земельні рішення. Пан Ткач додає, що депутати не мали вибору — вказівку згори отримали від впливових фінансистів БЮТ Сергія Осики та Богдана Губського, які мають тут свій «котеджний» інтерес.

 

ДО РЕЧІ

Співробітники УБОЗу Київщини викрили махінації з землею на 2,3 мільйона гривень. Як повідомили «УМ» у прес–службі ГУБОЗ МВС, оперативники викрили посадовців Новоолександрівської сільської ради у Згурівському районі, які підробили для керівників одного ВАТ важливий документ — рішення сесії про передачу в постійне користування земель резервного та водного фонду сільради загальною площею понад 350 гектарів. Загалом у 2007 році територіальними підрозділами боротьби з організованою злочинністю виявлено понад 130 злочинів, пов’язаних із земельними відносинами, 16 кримінальних справ уже передано до суду. Зокрема, викрито 10 фактів вимагання та отримання посадовцями місцевих органів влади хабарів за виділення земельних ділянок.