Земельний «пук»,

22.09.2007

Напередодні нинішніх виборів один із лідерів Партії регіонів, голова Харківської облради Василь Салигін гучно пообіцяв дати всім харків’янам землю. А саме, в рамках програми «Земля — людям» виділити кожному жителеві міста–«мільйонника» не менше, ніж по 25 соток землі, в радіусі не далі, ніж 25 кілометрів від Харкова і не пізніше, ніж протягом двох місяців.

Гарно?

Ще б пак! Політичні опоненти охнули.

І ось — вересень. І вже остаточно ясно, що це був не більш, ніж земельний популізм. Виявилося: не зовсім по 25 соток припаде на душу, і не обов’язково за 25 кілометрів, і не обов’язково за два місяці.

Тепер — конкретно. В рамках програми «Земля — людям» депутати облради вже не обіцяють виділяти міським жителям по 25 соток під Харковом, вони обіцяють тільки допомогу в отриманні землі, повідомляє агентство «Медіапорт». Землю виділятиме не обласна рада, а ради сільські і селищні.

Олег Супрун, депутат облради /фракція Партії регіонів/, розробник програми, пояснює, що для отримання землі людям потрібно написати заяву в сільську або селищну раду, а заявка на ім’я Салигіна — просто додаток. «Ми пропонуємо людині: звернутися в таку–то раду і оформити документи на ті земельні ділянки, які там є. Вона виїжджає на місце, дивиться, якщо їй підходить — оформляє, якщо не підходить — це її право. Ми допомагаємо, ми пропонуватимемо щось інше».

Після прочитання прийнятих заявок, співробітники громадської приймальні із земельних питань обіцяють дзвонити заявникам і повідомляти, коли і куди приїхати з черговою заявою. Планувалося дати по 25 соток кожному заявникові. Але таку ділянку людина може отримати тільки в селі. У селищі — не більше 15. У межах міста — 10 соток.

Тепер про 25–кілометровий радіус. Сьогодні, за даними «Медіапорту», облрада підшукує ділянки не тільки в цій зоні. Наприклад, Старий Салтов — за 40 кілометрів від міста. За словами Олега Супруна, буде ділянка на краю села або в середині — вирішать депутати сільрад. Якщо десь вільної землі не буде — харків’янам запропонують ділянки неподалік. На думку Супруна, землі повинно вистачити всім. «Дванадцять тисяч людей, якщо в селищах претендують на земельні ділянки, а там можна одержати до 15 соток, то давайте помножимо 12 тисяч на 15 соток і ми одержимо, 1 тисяча 700, 1 тисяча 800 (ну я так, на око, без калькулятора) гектарів землі. Це дуже маленька територія», — говорить він.

І, нарешті, терміни. «Швидко казка мовиться», особливо, якщо це передвиборча казка. Облрада обіцяла видати землю харків’янам через два місяці після подачі заяви в громадську приймальню. Перші заяви в приймальню подані в середині серпня, два місяці спливають у середині жовтня. В даний час заявки на отримання ділянок у громадську приймальню із земельних питань здали близько семи тисяч харків’ян. Чи варто питати про те, наскільки реально виконати обіцянки?

Юрій ПОНОМАРЬОВ