Неминучі, як новий день

22.09.2007

Партія регіонів піде на вибори. Схоже, усі розмови про можливий вихід ПР із виборчої кампанії таки були нічим іншим як гучним піар–ходом і засобом мобілізації «синього» електорату. Учора на мітингу в Краснодоні Луганської області лідер «регіоналів» Віктор Янукович сказав, що ПР іде на вибори і переможе на них зі значним відривом. «І ми як переможці виборів формуватимемо уряд. Будь–яка політична дестабілізація після виборів буде на совісті наших опонентів», — наголосив Прем’єр у відпустці.

А ще напередодні його перший заступник Микола Азаров, який виконує обов’язки глави уряду поки той займається передвиборчою агітацією, в ефірі телеканалу «1+1» запевняв: «Партія регіонів визначиться з тим, чи й надалі братиме участь у виборчій кампанії, протягом «буквально декількох днів». Нагадаємо, раніше ПР натякала на свій можливий вихід з парламентських перегонів через те, що її опоненти нібито готують провокації для зриву виборів.

Іще один можливий сценарій зриву виборів оприлюднив депутат V скликання Верховної Ради, «регіонал» Василь Кисельов. На радіо «Свобода» він заявив, що в разі рішення про вихід з виборчого процесу, уся нинішня парламентська коаліція (ПР, Соцпартія та КПУ) закличе своїх прихильників узагалі не йти на виборчі дільниці, а відтак вибори будуть визнані такими, що не відбулися. «Щоб усі зрозуміли: не треба гратися з вогнем!» — підкреслив Кисельов.

Щоправда, соратники «Регіонів» по коаліції до ймовірного виходу з виборчих перегонів ставляться доволі скептичо. Якщо соціаліст Василь Цушко припускає, що СПУ також відмовиться від участі у виборах за умови відповідного рішення всіх сил коаліції, то комуністи вважають ідею ПР запізнілою. «Партія регіонів може відмовитися від участі в дострокових виборах, однак прийняття такого рішення вже зараз, коли до виборів залишається десять днів, є запізнілим», — передає прес–служба Компартії слова її лідера Петра Симоненка.

На Банковій же заяви «регіоналів» від першого дня сприймали скептично. Керівник секретаріату Президента Віктор Балога назвав їх «ознакою слабкості» Партії регіонів, «свідченням розгубленості та відчаю в її лавах». У будь–якому разі, незалежно від того, братиме ПР у них участь чи ні, «вибори 30 вересня неминучі, як прихід нового дня», підкреслив Балога.

Так вважають і в Центрвиборчкомі. Як запевнив перший заступник голови ЦВК Андрій Магера, вибори пройдуть, навіть якщо «Регіони» відмовляться на них іти. «За законом, вибори відбудуться навіть у тому випадку, коли залишиться тільки один суб’єкт виборчого процесу — політична партія або блок. Але мені цього дуже б не хотілося», — зауважив Магера.