Хто займе плацдарм?

22.09.2007
Хто займе плацдарм?

Головний майдан країни вчора: «помаранчеві» — з боку Головпошти, «сині» — біля монументу Незалежності. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Позавчора надвечір «комсомол» Януковича — «Союз молоді регіонів» — розбив під будівлею Центральної виборчої комісії наметове містечко. Офіційне пояснення: молоді люди нібито стривожені повідомленнями про те, ніби «помаранчеві» збираються зривати і фальсифікувати вибори. Акція заявлена безстроковою. Дехто прогнозує, що це і є початок активної вуличної кампанії тиску на підбиття результатів голосування та, як наслідок, створення правлячої коаліції в новому парламенті.

 

«Синій туризм»

Наразі «Регіонали» встановили під ЦВК трохи більше 20 наметів. Вони відмінні від тих, які раніше використовували на подібних акціях у Маріїнському парку та майдані Незалежності: нові, великі. Є кількадесят блакитних прапорів. Гасел не видно, принаймні вчора вранці перед ЦВК не було ані плакатів, ані транспарантів. Акція тільки починається, можливо, потім усе з’явиться.

«Ми маємо таку інформацію, що наші опоненти мають намір використовувати незаконні методи для здобування голосів», — пояснює причини акції голова правління київського осередку Союзу молоді регіонів Володимир Совків. «Хочемо нагадати, що вибори мають бути прозорими і чесними. Це мета акції», — додає ще один представник комендатури Павло Струков.

Людей мало, півтори сотні. «Поки що тут тільки люди із Києва, потім під’їдуть з інших регіонів. Із Житомирщини, Вінниччини, інших областей», — каже Павло. Настрій пікетувальників пасивний. Але це не дивує. В нинішньому політичному сезоні всі акції є штучними за своїми кадровим наповненням, незалежно від того, чи їх організовує опозиція, чи коаліція.

Основна частина пікетувальників — молодь. Про політику говорять неохоче. «Ми туристи, роздивляємося красиві місця Києва. Я не з ними», — відмахується від політичних питань один із пацанів. Через 10 хвилин групу хлопців вишикували в колону по кілька чоловік, і в першому ряду — цей самий «турист». Навіщо ця колона? У таборі пояснили, що то була перекличка: скоро обід і всяке таке.

Чи є заявка?

Коменданти Павло та Володя кажуть, що акція триватиме стільки, скільки треба. Якщо будуть фальсифікації — наметове містечко стоятиме під ЦВК і після виборів. Заодно цей табір використовуватимуть як такий собі центр «оперативного реагування». «Якщо треба буде десь щось підтримати, десь допомогти нашим лідерам у будь–якому районі Києва, тоді ми мобільно виїжджаємо», — пояснює Володимир.

Тим часом у таборі з’явився чоловік у сірому костюмі зі значком депутата районної ради, підійшов до міліціонера. До них приєднався представник комендатури наметового містечка. Останній вислухав депутата райради і побіг у штабний намет. Звідси вийшов Олексій Філіпов — «регіонал», який весною вже керував табором коаліції на майдані Незалежності.

«Я Юрій Щербань, голова фракції БЮТ у Печерській районній раді», — представився чоловік у сірому й попросив показати дозвіл на проведення акції. Подивився у документ і зробив «регіоналам» якесь зауваження. «Я побачив подання до КМДА про проведення акції, але не побачив резолюції мера», — пояснив «УМ» пан Щербань. Натомість Філіпов відповів, що політичній силі достатньо поінформувати орган влади про акцію. Якщо мерія буде проти, то вона подасть протест у суд, якщо ні — гуляй, Васю.

«Зараз напружена ситуація. Я проти того, щоб політичні сили виставляли свої акції на майдані перед ЦВК. Це вже певний тиск. Це недоречно», — зазначив Юрій Щербань у коментарі «УМ».

Але це ще квіточки...

Табір «регіоналів» під Центрвиборчкомом — перший дзвінок можливих масових акцій. Наприклад, «Наша Україна — Народна самооборона» вже звернулася з поданням про проведення «мирних зібрань» на майдані Незалежності із 21 вересня по 15 жовтня. Партія регіонів теж може зустріти прихід жовтня у центрі Києва: вона подала заявку про проведення мітингу на центральній площі Києва з пізнього вечора 30 вересня, акція заявлена безстроковою. Особливо людним має стати 28 вересня: цього дня на майдані, згідно із їхніми заявками, можуть зіткнутися ще й БЮТ, соціалісти, Блок Люмили Супрун «УРА» тощо. Учора кореспонденти «УМ» нарахували на центральній площі намети семи різних політичних сил: поки що тут просто роздають агітаційні матеріали. Місце в центрі майдану, під монументом Незалежності, «забили» «Регіони».

За словами начальника управління з питань внутрішньої політики КМДА Віктора Гончарука, київська влада просить політиків самим домовитися, хто й де проводитиме свої акції. Інакше доведеться розв’язувати проблему через суди.