Вистояли в Британії

22.09.2007
Вистояли в Британії

Атакам «Дніпра» у виконанні Андрія Воробея забракло гостроти. (Фото Рейтер. )

На матчі першого основного кола Кубка УЄФА дві наші команди летіли на острів Британія у різних ролях. Навчений матчами в Європі, «Дніпро» виглядав фаворитом у протистоянні з бронзовим призером шотландського чемпіонату — «Абердіном». Третя ж команда української першості, «Металіст», у дуелі з англійським «Евертоном» дебютував у єврокубках у період незалежності, тож, як наслідок, перевагу віддавали ліверпульцям.

 

«Характерний» «Металіст»

Утім підопічні Мирона Маркевича продемонстрували, що вони не з лякливих, і вистояли під тиском агресивних суперників, їхніх фанатів та рішень австрійського судді. Після гри наставник господарів Девід Мойєс визнав, що не очікував від харків’ян такої зухвалої і впевненої гри на чужому полі. За перші 15 хвилин «Металіст» створював небезпеку біля воріт «Евертона» зусиллями Валяєва й Девича, але першими забили ліверпульці. Причому в типово британському стилі — ударом головою після розіграшу кутового.

Харків’яни могли відігратися ще в першому таймі (на вістрі атаки були серб Девич і нігерієць Нвоха), але вдало діяв голкіпер Весселс. А по–справжньому драматичні двобої розгорнулися в другому таймі. За гру рукою Олександра Бабича Фріц Штухлік призначив пенальті у ворота гостей, а їхній польський півзахисник Северин Ганчаржик побачив перед собою другу жовту картку, причому знову за розмови, і змушений був залишити поле. Енді Джонсон реалізував 11–метровий, але суддя попросив повторити удар, оскільки хтось із ліверпульців зарано вбіг у штрафний майданчик. Із другої спроби Олександр Горяїнов впорався з пострілом суперника.

Шоком для господарів став гол «Металіста» у відповідь. Бразильський новачок команди Едмар, який прийшов із «Таврії», скористався перепасовкою Девича та орендованого в «Динамо» марокканця Махдуфі і встановив рівновагу, випередивши двох захисників. «Евертон» пішов уперед великими силами й заробив ще один пенальті, коли правила знову порушив Бабич. Але нерви вдруге підвели Джонсона — англієць відправив снаряд над поперечиною. Дограючи матч удев’ятьох, українці вистояли, попри те, що арбітр додав до основного часу аж шість хвилин.

На жаль, такий захоплюючий поєдинок українське телебачення не показало. Зате у Харкові його транслювали навіть на великих табло стадіону «Металіст». Те, як треба дбати про власних уболівальників, продемонстрували в Англії: матч у Ліверпулі почався із затримкою у півгодини, оскільки не всі глядачі встигли пройти через турнікети стадіону.

Упевнений «Дніпро»

Менш емоційним вийшов матч «Дніпра» в Абердіні. Наставник дніпропетровців Олег Протасов не даремно побоювався, що його хлопці можуть вийти на матч розслабленими, усвідомлюючи роль фаворита. Уже на четвертій хвилині Кернозенко якимось дивом парирував удар суперника з п’яти метрів. Шокова терапія зробила свою справу, й надалі українці серйозніше ставилися до гри. Водночас Назаренко і компанія не надто поспішали, наче погоджуючись на нульову нічию, хоча при нагоді намагалися контратакувати.

По перерві воротареві «Дніпра» знову довелося демонструвати майстерність, коли він лише кінчиками пальців перевів м’яч після удару Кларка (снаряд влучив у стійку). Відсунути гру від своїх воріт гостям вдалося із виходом юного Льопи й грузина Канкави. Українська команда навіть мала шанси поїхати додому з перемогою, але завершальним ударам бракувало сили й точності. Однак дніпряни мають усі шанси повторити свій «шотландський» успіх дворічної давнини, адже, завершивши так само — 0:0 — матч із «Хайберніаном», вони потім розтрощили «бритів» у себе вдома — 5:1.

До речі, після четверга Україна вийшла на друге місце в сезоні за клубним коефіцієнтом УЄФА. У заліку ж за останні п’ять років ми перебуваємо на 10–й позиції.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА.

Перше коло (перші матчі)

«Евертон» (Англія) — «Металіст» (Україна) — 1:1

Ліверпуль. Стадіон «Гудісон парк». 37 200 глядачів

Арбітр: Штухлік (Австрія)

«Евертон»: Весселс, Хіберт, Бейнс, Йобо, Лескотт, Джонсон, Макфадден, Ф. Невілл, Осман, Якубу (Анічебе, 65), Карслі (Ягілка, 79)

«Металіст»: Горяїнов, Бабич, Ганчаржик, Валяєв, Слюсар, Нвоха (Антонов, 59; Махдуфі, 77), Обрадович, Рикун (Едмар, 67), Папа Гуйє, Девич, Бордіян

Голи: Хіберт, 24 — Едмар, 78

Попередження: Анічебе, 81 — Обрадович, 19; Бордіян , 67; Ганчарчик, 68, 71; Бабич, 69, 89

Вилучення: Ганчаржик, 71; Бабич, 89

Нереалізовані пенальті: Джонсон, 71, 90

* * *

«Абердін» (Шотландія) — «Дніпро» (Україна) — 0:0

Абердін. Стадіон «Піттодрі». 20 000 глядачів

Арбітр: Бернтсен (Норвегія)

«Абердін»: Ленгфілд, Харт, Макнамара (Фостер, 73), Даймонд, Северін, Сміт, Ніколсон, Кларк (Мейер, 90+3), Міллер, Янг (Ловелл, 71), Консідайн

«Дніпро»: Кернозенко, Шершун, Грицай, Шелаєв, Денисов, Русол, Андрієнко, Самодін (Канкава, 66), Воробей (Корніленко, 90), Назаренко, К. Кравченко (Льопа, 61)

Попередження: Харт, 90+2 — Назаренко, 21; К. Кравченко, 59