Обмін люб’язностями

18.09.2007
Обмін люб’язностями

Герой фіналу — американський росіянин Холден. (Фото РЕЙТЕР.)

Сенсацією закінчився чемпіонат Європи в Іспанії: усі пророкували перемогу господарів, які грали за несамовитої підтримки трибун у ранзі чинних чемпіонів світу, але при цьому ще ніколи не вигравали континентальне «золото». За логікою, у фіналі повинні були зустрічатися дві об’єктивно найсильніші збірні Старого світу — Іспанія і Литва. Але всі плани зруйнували росіяни. Спочатку у півфінальному поєдинку вони перемогли литовців, а потім у вирішальному матчі — і фаворитів першості. Таким чином, відбулося своєрідне рокірування: у неділю в фіналі чемпіонату Європи з волейболу в Москві зустрічалися росіяни й іспанці, і там переможцями стали гості. Через кілька годин у Мадриді збірні тих самих країн розігрували баскетбольну першість, і тут на коні опинилася вже Росія.

Наші північні сусіди, власне, й самі не надто вірили в таке диво, адже в коментарях після гри з Литвою всіляко підкреслювали, що завдання–максимум на чемпіонат уже виконано (це слова президента РФБ Сергія Чернова), і головне — що команда здобула путівку на Олімпіаду–2008. Але, як–то кажуть, апетит приходить під час трапези. А якщо їжа сама йде тобі до рота, то чому б і не хапонути цієї смачної страви побільше?

У стартовій 10–хвилинці здавалося, що матч закінчиться розгромом, — такою відчутною була перевага іспанців. Але надалі підопічні ізраїльського тренера Давида Блатта налагодили гру в захисті, почали активніше атакувати — і шальки терезів хитнулися вже в інший бік. Після великої перерви господарі ще вели перед із великим розривом, але, розслабившись, ніяк не могли зосередитися. Що там казати, якщо лідер іспанської збірної, знаменитий повпред НБА По Газоль із лінії штрафних кидків влучив тільки п’ять разів із 12 спроб!..

...Вихованець українського баскетболу Віктор Хряпа вже давно сів на лаву за п’ять фолів. Із чотирма фолами, тобто дуже обережно, грає лідер команди Андрій Кириленко. Але відставання зменшується: досвідчений форвард із «Юти джазз» Кириленко реалізує два штрафні, Микита Моргунов забиває двоочковий — і рахунок уже 58:59 за 43 секунди до фінальної сирени. Тут ініціативу на себе бере натуралізований американець Роберт Холден, який до останньої хвилини забагато помилявся. Але в останній атаці темношкірий «малюк» проривається під щит і не хибить — «плюс 1» для Росії! Вінцем іспанського невезіння став промах По Газоля з середньої дистанції: м’яч поскакав по дужці кільця і випав назовні.

Через кілька хвилин для Росії зазвучить пісня We Are The Champions, заготовлена зовсім для іншої команди, Кириленко отримає приз MVP чемпіонату, а журналісти назвуть усе це «найбільшою перемогою російського баскетболу в історії»...

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Іспанія). Чоловіки.

1/4 фіналу: Греція — Словенія — 63:62, Литва — Хорватія — 74:72.

За 5–8–ме місця: Словенія — Німеччина — 65:69, Франція — Хорватія — 69:86. За 7–ме місце: Словенія — Франція — 88:74. За 5–те місце: Хорватія — Німеччина — 71:80.

Півфінали: Росія — Литва — 86:74 (Кириленко (29), Холден (18) — Шишкаускас (30), Каукенас (12)), Іспанія — Греція — 82:77.

За 3–тє місце: Литва — Греція — 78:69.

Фінал: Іспанія — Росія — 59:60 (22:11, 12:20, 15:15, 10:14; Кальдерон (15), П. Газоль (14 + 14 підбирань) — Кириленко (17), Саврасенко (10)).