Біологічне батьківство: ВРУ дозволила використовувати біоматеріал полеглих бійців

14:58, 07.02.2024
Біологічне батьківство: ВРУ дозволила використовувати біоматеріал полеглих бійців

Рада виправила норму закону щодо військовослужбовців в частині забезпечення їх права на (материнство) й дозволила використовувати репродуктивні клітини загиблих військових. (Фото з відкритих джерел)

Законопроєкт, який дозволяє зберігання і використання заморожених репродуктивних клітин загиблих військових. Ухвалила у середу, 7 лютого, Верховна Рада України. За нього проголосувало 264 народних обранців.

 

Як інформує УМ, про це 7 лютого повідомив депутат Ярослав Железняк у Телеграм.

 

Відтепер у разі загибелі репродуктивні клітини військового безоплатно зберігатимуться у кріобанку протягом трьох років. У разі необхідності цей термін зможе подовжити довірена особа.

 

Також закон дає право захисниками розпоряджатися власними репродуктивними клітинами на випадок смерті.

 

Крім того, померлі військові офіційно будуть визнаватися батьком чи матір’ю дитини, зачатої з використанням замороженого біоматеріалу.

 

Якщо людина розпорядилася своїми репродуктивними клітинами до набрання чинності цього закону, це також є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій.

 

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Володимир Зеленський підписав закон, який дозволив захисникам державним коштом зберігати свій біоматеріал у кріобанках.

 

Утім, згодом з’ясувалося, що до цього ж закону ухвалили поправку, що з березня 2024 року заморожену сперму військових після їхньої загибелі будуть утилізовувати.

 

Публічне обговорення проблеми утилізації почала юристка Олени Бабич. Вона розповіла, що її клієнтці відмовили у використанні сперми загиблого чоловіка, який перед виправленням на фронт здав сперму на кріоконсервацію та оформив всі необхідні документи.

 

Як повідомляла УМ, скандальний законопроєкт про мобілізацію схвалено в першому читанні.