Допоміг Da Vinci: в Україні операцію на серці вперше провели із застосуванням робота, фото

12:17, 30.01.2024
Допоміг Da Vinci: в Україні операцію на серці вперше провели із застосуванням робота, фото

В Україні провели першу операцію на серці із застосуванням робота Da Vinci. (Фото: Фейсбук Перше медичне об'єднання Львова)

За допомогою робота Da Vinci кардіохірурги лікарні Святого Пантелеймона уперше провели операцію на серці чоловіка із передінфарктним станом.

 

Як інформує УМ, про це 30 січня повідомили у Першому медичному обʼєданні Львова у Фейсбуці.

 

44-річний Сергій Шаріков родом з Волині. Торік у нього з’явилася задишка та пекучий біль в зоні серця. Лікарі, до яких звернувся по допомогу, виявили у нього стенокардію, що виникла внаслідок порушення кровопостачання міокарда — йому призначили медикаментозне лікування. Спершу пацієнту полегшало, але за кілька місяців консервативне лікування вже не допомагало. За словами пацієнта, у нього був настільки пекучий біль і задишка, що він не міг піднятися на третій поверх.

 

Сергій звернувся по допомогу до спеціалістів лікарні Пантелеймона, де йому встановили діагноз: ішемічна хвороба серця.

 

«На момент звернення одна із головних артерій у серці Сергія була звужена аж на 80%. Відповідно кровопостачання цією судиною було вже майже відсутнє. Такий стан лікарі називають передінфарктним. Пацієнт потребував термінової операції на серці», – розповіли медики.

 

Команда кардіохірургів, яку очолив керівник Центру серця та судин Роман Домашич, вирішила прооперувати пацієнта за допомогою робота Da Vinci.

 

Такий спосіб втручання має низку переваг: маленькі проколи замість великих розрізів, точність виконання та швидка реабілітація. Водночас, досі в Україні ще не проводили операцій на серці із застосуванням робота-хірурга. Львівські кардіохірурги провели таку операцію першими і майже рік готувалися до такого оперативного втручання, стажувалися у провідних клініках США та Європи.

 

 

Сергій став першим в Україні пацієнтом, якому виконали операцію на серці за допомогою робота. Через чотири маленькі проколи кардіохірурги дісталися до серцевого мʼяза чоловіка, відділили артерію від волокон міокарда, звільнили судину і відновили повноцінне кровопостачання.

 

«Це був довгий шлях до проведення такого втручання, але ми впорались. І нині ми вже готуємося до наступного роботизованого втручання на серці. Ми зараз на шляху до розвитку роботичної кардіохірургії в Україн», – зазначив Роман Домашич.

 

 

Операція тривала три години. Вже на четверту добу Сергій поїхав додому без жодних скарг.

 

Як повідомляла УМ, «Ефективність 99%»: вчені представили новий спосіб знищення ракових клітин.