В Україні розробили терапевтичну стратегію лікування панрезистентних інфекцій

17:04, 29.01.2024
В Україні розробили терапевтичну стратегію лікування панрезистентних інфекцій

До випробовування терапії залучили пацієнтів низки українських шпиталів, зокрема й військових. (Фото Медичного командування ЗСУ)

Учені Інституту молекулярної біології і генетики розробили унікальну терапевтичну стратегію лікування важких панрезистентних інфекцій.

 

Йдеться передовсім про найпоширеніших госпітальних збудників - клебсієльні інфекції, що викликані штамами, резистентними до всіх наявних в Україні антибіотиків.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ІМБГ у Facebook в понеділок.

 

Зазначається, що наразі це фактично єдине терапевтичне рішення для лікування таких інфекцій в Україні.

 

Розроблялася терапія саме на українських госпітальних штамах, до її випробовування були залучені пацієнти низки українських шпиталів, зокрема й військові. Особливість цієї терапії - ефективність та доступна вартість, адже запропонований метод є комбінацією двох класичних антибіотиків, що широко представлені на вітчизняному ринку. 

 

«Ми можемо зберегти здоров’я та навіть життя хворим із неблагонадійним прогнозом, адже наша терапія може бути застосована на будь-якому етапі хвороби, не є токсичною (добре переноситься) та є бактеріцидною, тобто швидко викликає загибель бактерій-збудників без тенденції до рецидивів інфекції», - розповідає керівниця групи вчених, котрі працювали над проєктом, кандидатка біологічних наук Олена Мошинець.

 

Проблема полірезистентних грам-негативних інфекцій, які дуже часто опірні до всіх антибіотиків, поглибилась з початком війни.

 

«Криза поширення стійкості до антибіотиків швидко перетнула кордони Україні і «пішла» на Захід. І ось на Заході нові “воєнні” українські госпітальні штами «зламали» новітній антибіотик сефідерокол (cefiderocol), на який покладали надії як на такий, що здатен подолати повну резистентність, - пояснює пані Мошинець. - Особлива драматичність ситуації в тому, що сефідероколу немає в Україні, але резистентність до нього вже є. Таким чином проблема терапії є критичною: пацієнтів більшає, лікувати нема чим». 

 

Учені також згадують про нещодавно опублікований клінічний випадок, де терапевтична схема була успішно використана для лікування важкого, майже безнадійного пацієнта.

 

Військовий отримав множинну полірезистентну інфекцію протягом стабілізаційних заходів і лікарні у Дніпрі.

 

«Через 8 днів перебування в тій лікарні він мав вентиляційну пневмонію, інфікування рани живота і сепсис, його стан був критичний, - згадує Олена Мошинець. - Всі ці ускладнення було викликано комбінованою мікрофлорою, і, зокрема, клебсієлою. Мікрофлора була полірезистентна і не відповідала на емпіричну терапію. Лікування пацієнта зайняло трохи більше двох тижнів, покращення відбулось вже протягом першої доби лікування. Таке швидке і ефективне лікування проти множинного полірезистентного сепсису із пневмонією демонструє високу бактерицидну ефективність розробленого терапевтичного підходу».

 

Спосіб боротьби з множинними антибіотикорезистентними інфекціями, розроблений вченими ІМБГ на чолі з Оленою Мошинець, нещодавно було випробувано у клінічній практиці. Зокрема, експериментальну терапію проводили Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, Інститут нейрохірургії А.П. Ромоданова Науково-практичний центр ендоваскулярної нейрорентгенохірургії НАМН України, Київська міська клінічна лікарня №6, а також «Оксфорд Медікал, Олександрівська клінічна лікарня м. Києва, Київська обласна клінічна лікарня та інші.

 

Проєкт, над яким вчені ІМБГ працювали з 2020 року, профінансував Національний фонд досліджень України.

 

Учені ІМБГ планують продовжити фундаментальні і прикладні дослідження феномену антибіотикорезистентності в Україні.

 

Як повідомляла «УМ», вчені з США представили новий спосіб знищення ракових клітин за допомогою молекул синтетичного барвника аміноціаніну.