Начмед отримав сувору догану через прохання щодо китайських турнікетів

09:19, 26.08.2023
Начмед отримав сувору догану через прохання щодо китайських турнікетів

Командування Медсил пообіцяло замінити китайські турнікети Tourniquet AZ-G6 на якісні американські SOFT-T.

Антон Шевчук, начальник медичної служби 82-ї окремої десантно-штурмової бригади, отримав "сувору догану" після того, як він звернувся до Командування медичних сил з проханням замінити низької якості китайські турнікети.

 

Він також звернувся за допомогою до волонтерки Оксани Корчинської, щоб вирішити цю проблему. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Антон Шевчук у коментарі УП та скріни частини наказу, оприлюднені у Твітері.

 

«Як тільки я прибув у бригаду в кінці квітня, я запитав у тогочасного начмеда – що по аптечках. На що було сказано, що аптечки видані, у кожній по два турнікети, проблем немає.

 

Потім, 11-12 липня, коли ми готувалися вступати в бойові дії, я перевірив аптечки і побачив китайські турнікети з німецькою наклейкою та литовською інструкцією – це мене трішки прибило… Деяким хлопцям, які на той момент уже виконували завдання, я замінив турнікети із запасів бригади. 

 

12-13 липня я усно звертався до тих, хто нас постачає, це вище за бригаду (Шевчук не називає, про який орган ідеться), мені казали: або немає турнікетів, або треба розслідування з комісією. 

14 липня я подав заявку на КМС про заміну турнікетів. В особистій розмові з командуванням мені сказали, що турнікетів на складах немає. 

 

18 липня я побачився з Оксаною Корчинською й попросив її допомогти поміняти турнікети. Мені подзвонили, сказали, що до нас їде комісія з КМС з перевіркою якості турнікетів – як я потім дізнався, вони просто витягнули запаковані турнікети, бойові медики наклали їх на кінцівку і перевірили пульс. Потім з’явився пост, що турнікети заміни не потребують. Колишній начмед бригади переконував мене, що з турнікетами все нормально.

 

Але 22 липня ми отримали наряд (дозвіл) на заміну турнікетів, пізніше я подав заяву на заміну оклюзійних наліпок, які також були лайном. Оклюзійки замінили одразу.

Мені сказали, що піднявся великий кіпіш. Наскільки я зрозумів, було два депутатських звернення на КДШВ – мені старанно хотіли впаяти, що це через мене, але я тих депутатів навіть не знав. 

 

Було розслідування, я написав, що спочатку подав заявку… Я не хотів це робити скандалом, я прекрасно розумію, що країна у війні й будь-які удари по армії – не є чимось позитивним. Але я не міг відпускати хлопців у бій з китайськими турнікетами. 

 

Догану до мене досі не довели, хоча вона ще за 27 липня. Вона за те, що я звернувся не за підлеглістю», – розповів Шевчук.

 

 

Офіційно в наказі йдеться, що начмед 82-ї бригади порушив п’ять пунктів Статуту внутрішньої служби ЗСУ (стосуються обов’язків військовослужбовця, обов’язків начальника служби, порядку та черговості доповідей) та один з пунктів Дисциплінарного статуту ЗСУ (стосується зобов’язань військової дисципліни).

 

Офіційна догана – це третє за ступенем тяжкості дисциплінарне стягнення з дев’яти існуючих.

 

Також представники ЗМІ отримали результати службової перевірки Військової служби правопорядку ЗСУ від 1 серпня, яка зокрема стосувалася ситуації з видачею неякісних аптечок 82-ій бригаді. Результати перевірки підписав начальник служби ВСП ЗСУ Володимир Гуцол.

 

У документі з посиланням на рішення комісії, яка приїздила до бригади з КМС, йдеться про те, що "інформація про неналежну якість турнікетів є нічим не підтвердженою особистою думкою начальника медичної служби Шевчука А.А".   Це суперечить результату перевірки турнікетів у держпідприємстві "Укрметртестстандарт" – яка показала, що турнікети не тримають необхідний тиск. 

 

А також, власне, заяві КМС від 24 липня, у якій командування Медсил повідомляє, що "з метою недопущення шкоди життю і здоров’ю військовослужбовців" все ж замінить китайські турнікети Tourniquet AZ-G6 на якісні американські SOFT-T. У підсумку їх справді замінили. Кількість неякісних турнікетів, які КМС початково видало 82-ій бригаді, перевищує 10 тисяч штук.

 

Історія з неякісними китайськими турнікетами у 82-ій бригаді, яку 20 липня підсвітила у соцмережах волонтерка Оксана Корчинська, запустила велике суспільне обговорення проблем тактичної медицини в Украіні.

 

Тим часом Командування Медичних сил «підтвердило ефективність турнікетів».

 

31 липня комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки заслухав командування Медичних сил щодо ситуації з такмедом і дав йому два тижні на перевірку всіх аптечок військовослужбовців в Україні. 

 

Станом на 26 серпня звіту з цього питання не оприлюднено.

 

Як повідомляла УМ, черговий скандал виник навколо закупівлі комплектів одягу для ЗСУ.