У ТЦК та в лікарнях поліція вилучила більше 10 тисяч медичних справ «хворих» ухилянтів

14:47, 23.08.2023
У ТЦК та в лікарнях поліція вилучила більше 10 тисяч медичних справ «хворих» ухилянтів

Після обшуків медичних закладів Нацполіція розкрила корупційні схеми у призовній системі (Фото Нацполіції)

Під час проведення більше ніж 200 обшуків у Територіальних центрах кваліфікованої медичної допомоги (ТЦК) і Воєнних лікарнях Києва (ВЛК) з метою розкриття корупційних схем, пов'язаних із ухиленням від призову, правоохоронці вилучили понад 10 000 медичних справ. Ці дії були проведені в рамках спільної операції Національної поліції.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

 

«Серед вилучених відомостей - документи, отримані у "привілейований" спосіб. Під час слідства буде перевірятися законність їх одержання, а діям причетних до незаконних схем надана правова оцінка», – йдеться у повідомленні.

 

Відомо, що 22 серпня оперативники проводили по всій країні понад 200 обшуків у медичних закладах і територіальних центрах комплектування.

 

За результатами обшуків у МСЕК та ВЛК, у приміщеннях ТЦК та за місцем проживання причетних до "схем" осіб поліцейські вилучили понад 10 000 особових медичних справ, журнали реєстрації осіб, які пройшли та проходять комісії, тощо.

 

Діям службовців та цивільних осіб, які стали псевдохворими або отримали псевдоінвалідність, буде надана правова кваліфікація.

 

Підставою для проведення обшуків стали виявлені поліцейськими масштабні корупційні схеми, до організації яких причетні службові особи даних установ.

 

За винагороду фігуранти проваджень допомагали громадянам з оформленням групи інвалідності чи визнанням їх тимчасово непридатними до служби.

 

Зокрема писали фіктивні історії хвороб, видавали незаповнені медичні бланки з усіма печатками та підписами, а також бланки повісток, вносили недостовірні відомості про стан здоровʼя до відповідних інформаційних баз тощо. Такі дії дозволяли відтермінувати чи взагалі уникнути призову на військову службу.

 

11 серпня президент Володимир Зеленський провів засідання РНБО головною темою якого були результати перевірки ТЦК та соціальної підтримки.

 

17 серпня Зеленський підписав указ із рекомендаціями Ради національної безпеки і оборони України до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного звільнити всіх обласних військкомів. 
 


Як повідомляла УМ, ДБР системно протидіє злочинам, які підривають обороноздатність нашої країни. На виконання рішення РНБО Державне бюро розслідувань спільно з іншими правоохоронними органами проводить низку процесуальних дій у Територіальних центрах комплектування та військово-лікарських комісіях у багатьох регіонах країни.