У Раді можуть дозволити розлучення під час вагітності чи першого року життя дитини

16:45, 10.08.2023
У Раді можуть дозволити розлучення під час вагітності чи першого року життя дитини

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №5492, який дозволяє парі розлучатися під час вагітності дружини та першого року життя дитини.

У першому читанні Верховна Рада України схвалила законопроєкт №5492, який дозволяє подружжю розлучатися під час вагітності жінки та протягом першого року життя дитини.

 

Як інформує УМ, про це 109 серпня повідомила співавторка законопроєкту, народна депутатка від партії "Голос" Інна Совсун у Фейсбуці.

 

За її словами, стаття закону, яка забороняє розірвати шлюб під час вагітності чи після народження дитини, "примушує бути в стосунках".

 

"Дуже дивно чути, що примус бути у стосунках – когось від когось захищає. Держава не може примусити кохати. Так само як не може заборонити", – додала депутатка.

 

Нині відповідно до ч. 2 статті 110 Сімейного кодексу в Україні неможливо розірвати шлюб під час вагітності дружини та першого року після народження дитини.

 

"Крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини", – йдеться в законі.

 

Нагадаємо, що ВРУ дозволила вагітним жінкам йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів.

 

Як повідомляла УМ, під час воєнного стану народжуваність в Україні рекордно впала на 28%