Вчені з Массачусетса дослідили як сповільнити старіння та подовжити молодість

15:08, 20.05.2023
Вчені з Массачусетса дослідили як сповільнити старіння та подовжити молодість

Генетики знайшли радикальний спосіб продовжити молодість (Фото з відкритих джерел)

Старіючі  клітини у нашому організмі з віком поступово накопичуються. І хоч вони припинили поділ, проте не вмирають, що призводить до хронічного запалення, розвитку раку і різних дегенеративних розладів. Вчені з Массачусетської лікарні відкрили нові властивості цитомегаловірусу та дослідили, як можна продовжити молодість і сповільнити старіння.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє SciTechDail.

 

Спочатку дослідження на мишах показали, що видалення старіючих клітин може призвести до відновлення тканинного балансу і збільшення тривалості здорового життя.

 

Тоді група дослідників з Массачусетської лікарні загального профілю  проаналізувала зразки шкіри молодих і старих людей. Очікувано у старій шкірі виявили більше старіючих клітин. Однак у деяких зразках кількість клітин, що старіють, не збільшувалася в міру того, як люди ставали старшими.

 

Це наштовхнуло вчених на думку, що спрацьовує якийсь механізм, що затримує старіння. Експерименти показали, що старіючі клітини вражалися імунними клітинами-кілерами. І відбувалося це у інфікованих цитомегаловірусом.

 

Виявилося, що старіючі клітини  експресують білок або антиген, який продукує цитомегаловірус людини. Цим вони отримують мітку цитомегаловіруса і стають мішенями для атаки клітин-кілерів.

 

Більшість із нас інфіковані цитомегаловірусом людини. Це поширений вірус герпесу, що спричиняє довічну латентну інфекцію без жодних симптомів.

 

«Наше дослідження показало, що імунна відповідь на цитомегаловірус людини сприяє підтримці клітинного балансу органів, що старіють», – каже Шон Демері, доктор медичних наук, директор Клініки раку шкіри високого ризику в MGH.

 

Результати дослідницької  роботи підкреслюють корисну функцію вірусів, що живуть у нашому організмі. І це ще ми не про всі віруси знаємо.

 

«Наше дослідження дає змогу використовувати новий терапевтичний підхід для усунення старіючих клітин, посилюючи противірусну імунну відповідь, – додав Демері.

 

Це може відіграти роль у лікуванні таких захворювань, як рак, фіброз, інші дегенеративні розлади.

 

Демері зазначає, що результати цієї дослідницької роботи мають значення і для косметології, оскільки можуть дати поштовх для розроблення нових методів косметологічних процедур, які робитимуть шкіру, зокрема обличчя, значно молодшою на вигляд.

 

Як повідомляла УМ, дослідження,  що помірне вживання алкоголю приносить користь, виявилися неправдивими через хибну методологію. Споживання алкоголю в будь-якій кількості шкідливо впливає на організм людини.