Україна закупила обладнання для відбору, оцифровування й зберігання ДНК-зразків

11:16, 17.04.2023
Україна закупила обладнання для відбору, оцифровування й зберігання ДНК-зразків

Картріджи для забору ДНК-матеріалу

Обладнання для відбору, оцифровування і зберігання ДНК-зразків військовослужбовців вже закуплено Україною.

 

Як інформує УМ, про це Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомлило 17 квітня у Телеграмі.

 

Під головуванням віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук відбулася нарада з регіональними координаторами Офісу уповноваженого зі зниклих безвісти.

 

Учасники наради обговорили найактуальніші питання, що стосуються взаємодії координаторів із Національною поліцією, Службою безпеки України, військовими частинами і територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

 

Було розглянуте питання попереднього відбору генетичного ДНК-матеріалу у військових.

 

У Мінреінтеграції нагадали, що законодавством передбачене обов’язкове відібрання біологічного матеріалу у військовослужбовців, а також членів добровольчих формувань територіальних громад. На виконання відповідного закону вже розроблений порядок відібрання зразків геномної інформації людини. Документ погоджується центральними органами виконавчої влади.

 

“Згідно з цим порядком, ДНК людини буде оцифровуватися та зберігатися в особовій справі військового. Нині вже закуплено відповідне обладнання для відбору, оцифровування й зберігання ДНК-зразків”, - йдеться у повідомленні.

 

Верещук підкреслила, що під час війни це надважливо. Генетичний матеріал усіх захисників повинен зберігатися в єдиній базі генетичних ознак. Саме завдяки наявності генетичних зразків буде спрощено процес ідентифікації.

 

Вона також висловила сподівання, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури.

 

Додамо, що  ДНК-експертиза для пошуку людей, які загинули або зникли безвісти, проводиться лише за постановою слідчого і за рахунок держави.

 

Як повідомляла УМ, Мінреінтеграції повідомило про схвалення стратегії політики щодо переселенців.