У Сумах презентували обладання для визначення ДНК полеглих бійців

10:42, 11.01.2023
У Сумах презентували обладання для визначення ДНК полеглих бійців

Упродовж минулого року експертно-криміналістичний центр забезпечив таким обладнанням всі регіональні центри країни. (Фото: Суспільне Суми)

У Сумах презентували нове обладнання для визначення ДНК-профілю загиблих воїнів та цивільних.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Суспільне.Суми.

 

"У Сумах презентували нове обладнання для визначення ДНК-профілю. Знаходиться воно в Сумському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі. З його допомогою працівники центру зможуть ідентифікувати тіла загиблих воїнів, встановлювати ДНК-профілі підозрюваних у скоєнні злочинів і формувати свою базу зразків ДНК", - йдеться в повідомленні.

 

Зазначається, що також можливо буде вирішити спірні моменти щодо батьківства чи материнства.

 

За словами завідувачки сектору біологічних досліджень та обліку Сумського НДЕКЦ Світлани Лісун, на апараті за 90 хвилин зможуть визначити ДНК-профіль особи, яку ідентифікують.

 

 Далі інформація за допомогою спеціальної програми обробляється і по закритому системному каналу поміщається до центрального обліку генетичних ознак людини, що знаходиться в Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України, там уже встановлюють збіги.

 

Зауважимо, що упродовж минулого року експертно-криміналістичний центр забезпечив таким обладнанням усі регіональні центри країни.

 

«Ми ставили собі за мету, щоб люди, чиї родичі загинули, щоб вони не їхали в той регіон, де є ДНК-лабораторія, або їхали в Київ, або їхали до приватних лабораторій і там платили кошти за відбір зразків, за виділення зразків, за ідентифікацію цього всього», - сказав директор науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Сергій Кримчук.

 

За інформацією Сергія Кримчука, нині родичі військовослужбовців можуть звернутись в будь-який територіальний центр науково-дослідної системи МВС і безкоштовно здати зразки та, в разі виявлення співпадіння, ідентифікувати ту особу, яка була не встановлена, або невідома.

 

Як повідомляла УМ, бюрократичні тенета: родини загиблих в бою не отримують виплат.