Україна заборонила 35 лікарських засобів

15:48, 12.10.2022
Україна заборонила 35 лікарських засобів

В Україні достатньо аналогів на заборонені препарати, щоб громадяни залишилися забезпечені ліками (Фото з відкритих джерел)

Комісія  МОЖ визначила низку медичних засобів, що підлягають тимчасовій забороні на застосування в Україні через участь у їх виготовленні субʼєкта, розташованого в рф. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

 

Комісія МОЗ України з припинення дії реєстраційного посвідчення сформувала перелік із 35 лікарських засобів, які підлягають тимчасовій забороні застосування через те, що виробляються за участі суб’єкта господарювання, розташованого на території рф. Зокрема, це 35 медпрепаратів, заявником яких є компанія ВАТ «Гедеон Ріхтер», Угорщина.

 

У міністерстві додали, що в Україні є достатньо аналогів цих препаратів, тож громадяни будуть забезпечені необхідними лікарськими засобами.

 

«Ми маємо тиснути на ворога за всіма фронтами. Неприпустимо спонсорувати тероризм та продовжувати купляти ліки, фінансуючи тим самим країну-агресора, яка витрачає ці кошти на ракети й дрони-камікадзе, що летать на нашу землю. При цьому український ринок медикаментів має достатньо аналогів лікарських засобів, ліцензії на які ми відкликаємо. Тож пацієнти матимуть доступ до необхідного лікування», - зазначив перший заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда.

 

Посадовець також додав, що критерії, відповідно до яких ухвалюються рішення про відкликання ліцензій, є максимально прозорими та рівними. Крім того, щоб забезпечити об’єктивність, МОЗ готове обговорити їх з усіма зацікавленими сторонами.

 

Серед тимчасово заборонених лікарських засобів такі препарати як Нормодипін, Калумід, Стугерон, Тебантин, Гропринозин, Диротон, всього 35 найменувань. Також МОЗ оприлюднив перелік аналогів, які пацієнти можуть застосовувати замість цих лікарських засобів.

 

Повний перелік того, що збираються заборонити, та їхніх аналогів, дивіться за посиланням.

 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Кабінет міністрів вводить обмеження цін на деякі лікарські засоби, які купують за бюджетні кошти. Ціни обмежено на ліки, які зареєстровані в Україні, та включені до Національного переліку лікарських засобів. Також обов'язковою умовою є висновок уповноваженого органу з рекомендаціями щодо включення лікарського засобу до Національного переліку.

 

Як повідомляла УМ, після лабораторних досліджень Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оновила рекомендації з лікування COVID-19 і більше не радить використовувати два види терапії на основі антитіл.