Понад 8,5 млн українців мають ризик розладів психіки через війну - ВООЗ

17:30, 09.09.2022
Понад 8,5 млн українців мають ризик розладів психіки через війну - ВООЗ

Чимало людей в Україні через війну страждають на депресію та посттравматичний стрес (Фото з сайту Pixabay)

Внаслідок війни чимало українців ризикують захворіти на розлади психіки. Зокрема, депресію і посттравматичний стрес мають понад 8,5 млн українців. 

 

Як інформує Україна молода, про це заявив експерт штабквартири ВООЗ у Женеві, співголова референтної групи із психічного здоров'я та психосоціальної підтримки Фамі Ханна.

 

«У нас є певні оцінки щодо кількості населення, яке страждає під час війни та надзвичайних ситуацій, – це кожен п’ятий. Це означає, що сьогодні в Україні 8,5 млн людей потенційно перебувають під ризиком психічних розладів, таких як депресія, посттравматичний стрес», – сказав Ханна. 

 

Мешканці звільнених населених пунктів, які перебували під російською окупацією, належать у цьому сенсі до найвразливіших верств населення.

 

«У нас є фахівці, які готові допомогти таким людям. Вони повинні бути у пріоритеті», – зазначив експерт. 

 

Також раніше повідомлялося, що у Міністерстві охорони здоров’я спрогнозували: через напад рф приблизно 15 млн українців потребуватимуть допомоги фахівців.

 

Як відомо, серйозні проблеми з ментальним здоров'ям можуть негативно впливати на спосіб життя, стосунки, роботу, і навіть загрожувати життю. Щоб цього уникнути, необхідно розпізнати «червоні прапорці» та звернутися до фахівця. 

 

Нагадаємо, в Україні готуються запустити Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка буде допомагати українцям переживати психологічні травми, завдані війною.

 

Як повідомляла УМ, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» разом із громадською  організацією «Центр соціального лідерства» підписали меморандум про співпрацю з метою надавати психологічну допомогу, у тому числі й екстренну, постраждалим від війни родинам з дітьми  від 0-6 років.