На Київщині оголосили результати роботи мобільних медичних команд

15:02, 07.09.2022
На Київщині оголосили результати роботи мобільних медичних команд

«Академія Сімейної Медицини України» організувала роботу мобільних медичних команд, які надають медичну допомогу та консультації населенню на території Київської області.

Впродовж 3 місяців (червень-серпень) мобільні медичні команди надали допомогу понад 3000 пацієнтам у Київській обл. 

 

Про це повідомляє Україна молода.

 

Після деокупації Київщини, зокрема Бучі, Ірпеня, Бородянки та інших населених пунктів, мешканці залишилися без доступу до первинної медицини через значні  руйнування збоку російського агресора. Велика кількість лікарень, амбулаторій, аптек були зруйновані вщент. 

 

Щоб забезпечити доступ до медичної допомоги та ліків для місцевого населення, з червня по серпень ГО «Академія Сімейної Медицини України» за підтримки Бюро ВООЗ в Україні у координації з МОЗ України організували роботу мобільних медичних команд, які надають медичну допомогу та консультації населенню на території громад Київської області. 

 

Робота мобільних команд ґрунтувалась на досвіді ВООЗ з реагування на надзвичайні ситуації,  також це був важливий практичний досвід для ВООЗ та партнерів.    


«Робота мобільних медичних команд має дуже важливе значення для порятунку життів і забезпечення доступу людей до первинної медичної допомоги, якої вони так потребують під час війни. Це набагато важливіше в час, коли процеси надання послуг та постачання медичної допомоги порушено. 

 


Мобільні медичні команди були зосереджені на лікуванні неінфекційних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання, гіпертонію, респіраторні захворювання та діабет, які залишаються основною причиною передчасної смерті в Україні. Було охоплено тисячі людей в регіонах, де доступ до медичних послуг відновлюється, і ми продовжуємо нарощувати ці послуги в координації з місцевими та національними органами влади»,—зазначив Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні.

 


Слід зазначити, що кількість запланованих консультацій перевищилася удвічі. Причиною звернень 72% пацієнтів була хронічні серцево-судинні захворювання, а 68% - мали артеріальну гіпертензію (підвищений тиск), що потребувала медикаментозної корекції. Також, 47% пацієнтів мали встановлений діагноз ішемічної хвороби серця, інсульту або інфаркту міокарда.  

 

«Війна загострила існуючі хвороби у населення і додала нові проблеми зі здоров'ям. Навантаження на первинну ланку, вочевидь, зросло як за рахунок вимушено переміщених осіб, так і браку кадрів, тому діяльність мобільних команд актуальна як ніколи. Вже перші результати нашого проєкту показали гостру потребу людей з хронічними захворюваннями у мобільній допомозі сімейних лікарів. 

 

Наша професійна спільнота вважає за доцільне розглянути створення додаткового пакету послуг від НСЗУ, саме з мобільної допомоги, зокрема, сільському населенню, яке не має стабільного і якісного доступу до медпослуг», - зазначила членкиня правління “АСМУ” Ірина Волошина. 

 

Враховуючи попередній досвід та потребу в підтримці системи первинної медичної ланки Академія сімейної медицини за підтримки ВООЗ та партнерів розширює проект у наступних областях: Київській, Чернігівській, Харківській, Волинській, Сумській, Черкаській та Хмельницькій.

 

Як іповідомляла УМ, підтримати  українських лікарів у межах проєкту «Дякуємо серцем» та долучитися до флешмобу закликало Міністерство охорони здоров'я