Росіяни нищать медичну інфраструктуру України та вбивають медиків - Радуцький

14:42, 02.06.2022
Росіяни нищать медичну інфраструктуру України та вбивають медиків - Радуцький

Рашисти знищили 627 медзаклади та убили 11 медпрацівників

Російські варвари безжально знищують медичну інфраструктуру України, що суперечить правилам ведення війни. Внаслідок їхньої агресії  сотні медичних закладів зруйновані або повністю знищені. 
 
Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, меддопомоги та медстрахування Михайло Радуцький назвав кількість вбитих рашистами медпрацівників 
 
Як інформує Україна молода, про це він сказав під час пресконференції.
 
«Росіяни уже навіть не соромляться того, що знищують цивільні об’єкти. Вони роблять те, чого навіть не дозволяли собі фашисти. 627 медичних закладів пошкоджені, ще більше 100 – не підлягають ремонту, вони повністю знищені», - сказав нардеп. 
 
Радуцький також повідомив, що внаслідок збройної агресії Росії проти України загинуло 11 медичних працівників, ще 46 отримали поранення. Він наголосив, що дослідив питання збитків медичним системам країн під час Другої світової війни, і таких втрат, як зараз зазнає Україна, жодна з країн за такий короткий термін не зазнавала тоді.
 
«Ведеться війна на знищення, бо наші лікарі допомагають усім. Навіть російським військовополоненим. Нікому не відмовляють», – наголосив Радуцький.
 
Також, за інформацією нардепа, внаслідок бойових дій знищено 27 аптек, 396 пошкоджень. 
 
Водночас Радуцький зауважив, що наразі в Україні немає дефіциту кадрів у медичній галузі, попри те, що багато медпрацівників виїхали за кордон.
 
«У нас сьогодні є багато тимчасово переміщених осіб. Це лікарі і медсестри, які змінюють місця проживання. Люди із Донецької області та Півдня додають ті кадри, яких не вистачає по всій Україні. Сьогодні дефіцит медперсоналу менший, ніж у довоєнний час», – сказав він.
 
Нардеп також зазначив, що є велика кількість іноземних медпрацівників, охочих допомогти Україні. За його словами, на початку війни була черга у більш ніж 5 тисяч осіб, які висловили бажання попрацювати в Україні на волонтерських засадах.
 
«Люди постійно приїжджають, оперують. Багато волонтерів навіть не мають медичної освіти. Вони працюють санітарами у лікарнях, щоб таким чином висловити свою солідарність з Україною», – сказав Радуцький.
 
Нагадаємо, за оцінками міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка для відновлення медзакладів, які були зруйновані чи пошкоджені внаслідок бойових дій, потрібно 32 млрд грн.
 
Як повідомляла УМ, в Україну приїхали професійні команди медичних працівників з Литви. Спеціалізовані бригади травматологів, анестезіологів, медсестер прибули, щоб допомогти українським  колегам рятувати поранених.