Ультразвукова діагностика: як зробити безкоштовно в умовах війни

06:37, 10.04.2022
Ультразвукова діагностика: як зробити безкоштовно в умовах війни

Навіть в умовах війни не варто нехтувати своїм здоров’ям, а обстеження можна робити безкоштовно (Фото з відкритих джерел)

Повномасштабна війна в Україні неабияк змінила наш звичний ритм життя, однак навіть у такі непрості часи не варто забувати про своє здоров’я.


Під час бойових дій не можна нехтувати своїм станом, адже запущені та невилікувані вчасно хвороби згодом призведуть до жахливих наслідків. Однією з найпопулярніших процедур себе пацієнтів і досі залишається ультразвукова діагностика.


Як інформує Україна молода, Міністерство охорони здоров' я на сторінці Фейсбуку роз´яснило, як в умовах воєнного стану безоплатно зробити УЗД.


"Попри війну важливо стежити за станом свого здоров’я та вчасно звертатися до лікаря. Якщо ви в безпеці, піклуйтеся про себе та не відкладайте лікування на потім", – наголошують у відомстві.


Необхідність проведення УЗД визначає сімейний або лікуючий лікар. За потреби він створить електронне або паперове направлення на обстеження.


Якщо ви переїхали, зверніться до лікаря первинної медичної допомоги у місті, де тимчасово проживаєте. За потреби вам нададуть медичну допомогу та направлення на УЗД.


З направленням УЗД можна зробити безоплатно у будь-якому закладі, який має договір з Національною службою здоров’я України  за пакетом "Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)", а також відповідне обладнання та фахівця.


Перед тим як відвідати медзаклад, МОЗ радить зателефонувати в лікарню та уточнити, чи є УЗД-апарат та лікар, який проводить таку діагностику. Якщо так – запишіться на прийом та прийдіть у визначений час.


Якщо людина перебуває у невідкладному стані, УЗД в лікарні роблять безкоштовно і без направлення.


Якщо ви проходите лікування в стаціонарі, призначене лікарем ультразвукове дослідження безоплатне, адже входить до відповідного пакету послуг. Зробити УЗД у такому разі можна у тому ж медзакладі, де лікується пацієнт.


Дізнатися адресу та контакти найближчої лікарні можна у лікаря, який виписує направлення, або за номером телефону контакт-центру НСЗУ 16-77.


Нагадаємо, всі відеоконсультації з лікарями на час війни у Helsi —безкоштовні.


Як повідомляла УМ, у сучасному світі від стресу страждають практично всі: від малого до великого. І це в мирний час, а що вже казати про час війни. Щоб стрес не позначився на нашому настрої, здоров'ї та імунітеті, потрібно вміти позбавлятися від нього – самостійно або за допомогою психолога. Читайте поради психологів, як зняти напругу.