У Львові провели унікальні операції на серці

11:19, 14.09.2021
У Львові провели  унікальні операції на серці

Львівські хірурги провели дві унікальні операції на серці крізь щілини між ребрами (Фото: Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова)

Кардіохірурги Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги разом з польськими колегами провели протезування та пластику на серці крізь 5-сантиметрову щілину між ребрами.

 

Як інформує УМ, про це у Фейсбуці повідомила пресслужба лікарні.

 

«Новий рівень кардіохірургії в Лікарні швидкої допомоги Львова.

 

Вперше медики Центру серця і судин провели втручання на мітральному клапані – протезування та пластику крізь 5-сантиметрову щілину між ребрами. Це дозволило врятувати два життя», – йдеться у повідомленні.

 

Перші операції львівські медики виконали спільно із польськими хірургами.

 

 

У двох пацієнтів – 64-річної жінки та 38-річного чоловіка – були хворі мітральні клапани. Як наслідок у них було пришвидшене серцебиття, задишка, набряки на ногах. Лікарі зважили всі показники, запросили польських колег та почали готуватися до перших операцій на мітральному та тристулковому клапанах.

 

Жінка мала хронічну ревматичну хворобу серця, яка далася взнаки лише нещодавно. Коли зрозуміла, що більше зволікати не можна, їй замінили вражені хворобою елементи клапана на штучний, який забезпечив правильний односторонній рух крові крізь себе.

 

У чоловіка була набута вада серця з важкою мітральною недостатністю. У молодому віці він не міг пройти по кімнаті й кількох метрів без задишки. Йому «відремонтували» пошкоджені елементи у структурі клапана та відновили його правильну функцію. Для цього пришили неохорди – штучні хорди, спеціально сформовані хірургами, і стабілізували клапани звужуючими кільцями.

 

Лікарі зазначають, що втручання з мінідоступу є малотравматичним та сприяє швидшому відновленню пацієнта: до активного життя пацієнти повертаються через два тижні замість 2-3 місяців.

 

Нагадаємо, що на початку вересня львівські кардохірурги виконали рідкісну для України операцію - міні-АКШ: складні аорто-коронарне та мамарно-коронарне шунтування вони зробили через маленький розріз між ребрами без зупинки серця.