Вакцину Pfizer розвозять із порушенням холодового ланцюга

00:09, 15.07.2021
Вакцину Pfizer розвозять із порушенням холодового ланцюга

Вакцини Pfizer мають зберігатися за спеціального температурного режиму - від мінус 60 до мінус 80 градусів за Цельсієм. (Фото Pfizer)

Регіони України отримують американську вакцину виробництва Pfizer із грубими порушеннями умов зберігання і транспортування.

 

За даними глави Національної медичної палати України Сергія Кравченко, близько 38 тисяч доз вакцини Pfizer було поширено по Україні з порушеннями. Тому ця партія є зіпсованою.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пише видання «Кореспондент» з посиланням на «Страна.ua».

 

Відповідне відео порушень Сергій Кравченко показав журналістам. А йому надали запис колеги з Держлікслужби.

 

Зазначається, що на кадрах розпаковують контейнер із вакцинами, який прибув до Харкова. На записі видно, що вакцина Pfizer надійшла без спеціального контейнера, без холодових елементів. А внутрішній трекер зареєстрував плюсову температуру (+12,6) в тривалий період часу.

 

При цьому виробник наполягає на спеціальному температурному режимі - від мінус 60 до мінус 80 градусів за Цельсієм.

 

Тож тепер чиновники з МОЗ, Держлікслужби та управління фармаконагляду Держекспертного центру будуть розбиратися, хто винен у порушеннях умов транспортування вакцини. Що робити із зіпсованою партією, за словами Кравченка, ще не вирішили.

 

Очільник Національної медичної палати зазначив, що таке порушення холодового ланцюга під час транспортування вакцини Pfizer - не поодиноке явище в різних регіонах України.

 

"У регіонах скаржаться, що близько 38 тисяч доз вакцини Pfizer було поширено по Україні в таких умовах, з порушенням правил транспортування. Вдалося зняти поки що тільки це одне відео з Харкова, але воно підтверджує, що було порушено холодовий ланцюг. Немає спецконтейнера, холодових елементів, і по самій вакцині видно, що вона прибула розмороженою", - пояснив пан Кравченко.

 

Він підкреслив, що препарат Pfizer повинен надходити замороженим за ультранизьких температур, потім вакцина розморожується, розводиться з допомогою розчинника, і тільки після цього використовується.

 

«Трекер у контейнері зафіксував температуру 12,6 градуса, і за такої температури вакцина транспортувалася тривалий час. Це говорить про те, що холодовий ланцюг порушено. Вакцина повинна бути утилізована», - сказав глава Національної медичної палати України.

 

Як повідомляла «УМ», цього тижня в Україні вакцина Pfizer стала доступною в центрах масової вакцинації. Її можуть отримати всі охочі, але пріоритетом будуть літні люди і люди із супутніми захворюваннями.