Скандал у Рівному: як захистити дітей від знущань лікарів

13:27, 13.02.2021
Скандал у Рівному: як захистити дітей від знущань лікарів

Батьки мають право входити до кабінетів лікарів разом з дітьми і бути присутніми під час надання їм медичних послуг.

Всеукраїнський резонанс викликав ганебний скандал у Рівному навколо персони жінки-стоматолога приватної клініки, яку батьки звинувачують у побитті та навіть удушенні юних пацієнтів.

 

Користувачі соцмереж украй обурені жорстоким поводженнямстоматолога з маленькими пацієнтами. Тим більше, що її «методи» лікування дітей, за відсутності у кабінеті батьків, зафіксовано відеокамерами клініки.

 

Як інформує Україна молода, окремі юристи одразу відреагували на скандал і дали поради батькам про те, як уникнути таких ганебних випадків і захистити власних дітей.

 

Перш за все, правники радять батькам бути присутніми у кабінетах. Адже вони мають право входити до кабінетів разом зі своїми дітьми і бути присутніми під час надання їм медичних послуг.

 

«Під час надання медичних послуг малолітнім та неповнолітнім безпосередні батьки та опікуни можуть бути присутніми. І вони можуть наполягати на цьому», – говорить юрист Ростислав Кравецьу коментарі «Факти ICTV».

 

Якщо ж подібний інцидент вже відбувся і дитина розповіла про жорстоке поводження сторонніх – лікарів, вихователів, нянь – батьки не повинні це ігнорувати.

 

«Якщо дитина таке розповідає, потрібно поговорити з лікарем, з представником клініки. І вимагати притягнення до відповідальності», – додає Ростислав Кравець.

 

До речі, крімлікарні, батьки можуть звертатися до поліції із заявами і вимагати розбиратися у таких випадках.

 

Коли ж єсумніви щодо того, що дитина говорить правду (наприклад, вона боїться стоматолога і може говорити неправду), то тоді краще спочатку сходити до психолога, який оцінить поведінку дитини.

 

Як саме можна довести, що збиток завдали у конкретній клініці? Нині всі походи до фахівців мають документальний супровід. Інформація про візити, процедури міститься у електронних базах лікарень, у медичних картах пацієнтів.

 

Крім того, після оплати послуг видаються чеки. Якщо підтвердження не збереглося, можна звернутися до банку.

 

«Якщо був безготівковий розрахунок, то можна у банку взяти виписку, де буде написано, куди пішли гроші. Це буде підтвердженням того, що у цій клініці надавались послуги», – пояснює юрист.

 

За його словами, складнощів з підтвердженням надання послуг конкретним фахівцем у певній клініці не має бути. За такі випадки відповідальність буде нести не лише сам лікар, але й клініка.

 

«Лікар нестиме персональну відповідальність, але компенсації виплачуватиме клініка», – підсумовує пан Кравець.

 

Як повідомляла «УМ», міський голова Рівного Олександр Третяк написав заяву в місцеву прокуратуру на стоматолога Інну Кравчук, якій закидають побиття дітейпід час прийому.

 

Деякі ЗМІ навіть поширили відеозаписи жорстокого поводження лікарки з дітьми. Оді як дантистка Кравчук від коментарів відмовилася. Вона посилається на лікарську таємницю і на те, що не може розголошувати інформацію без згоди батьків.