В Україні портал вакцинації запрацює з середини лютого - Степанов

13:53, 05.02.2021
В Україні портал вакцинації запрацює з середини лютого - Степанов

Групам ризику планують надати доступ до вакцин до осені

В Україні 15-16 лютого запровадять інформаційний портал щодо питань вакцинації. У Міністерстві охорони здоров'я переконані, що з імунізацією впораються до кінця року.

 

Як інформує УМ, про це під час брифінгу з Європейською Бізнес Асоціацією сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

 

“Через тиждень, десь 15-16 лютого ми запровадимо наш інформаційний портал щодо питань вакцинації. Через який, в тому числі, можна буде записатися на вакцинацію, отримати будь-які повідомлення. Взагалі шляхи запису на вакцинацію, вони будуть різноманітні, для того, щоб було зручно всім громадянам України”, - сказав Максим Степанов.

 

Він зазначив, що вакцинація буде відбуватися тільки безпечними вакцинами.

 

Записатись можна буде через інформаційний портал вакцинації, веб-портал електронних медичних систем, через сімейного лікаря або контакт-центр.

 

МОЗ України сподівається розпочати вакцинацію від COVID-19 вже у лютому 2021 року і до 2022 року вакцинувати не менше 50% населення — уже виділено 9 пріоритетних груп. Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх громадян.

 

Для початку першої хвилі вакцинації від COVID-19 в Україні вже підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Постачання вакцин в Україну почнеться вже в середині лютого.

 

"Щодо закінчення процесу вакцинації – ми плануємо завершити до кінця 2021 року. В нас не передбачається жодних збоїв по поставках вакцин", - повідомив глава МОЗ.

 

Щодо груп ризику в Україні, то їм планують дати доступ до протикоронавірусних вакцин до осені. Мовиться про 21 мільйон осіб.


Проте, наголосив міністр, проблема в іншому: вакцинація в Україні – добровільна. Тому люди можуть лише за власною волею вакцинуватись.

 

"Ви бачили ці цифри соціологічних опитувань. На сьогодні 43 – 45% людей готові до безкоштовної вакцинації. Одне з головних завдань, яке стоїть перед нами – промоушен вакцинації, максимальна комунікаційна кампанія", - розповів Степанов.

 

Окрім того, очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

 

В грудні минулого року у МОЗ повідомили, що в Україні кампанія із вакцинації населення від COVID-19 у 2021-2022 роках відбуватиметься у 5 етапів.