На свіжому повітрі: «коронавірусні» поради святкування Нового року і Різдва

09:47, 28.12.2020
На свіжому повітрі: «коронавірусні» поради святкування Нового року і Різдва

У ЦГЗ радять за можливості святкувати на відкритому повітрі

COVID-19 святкуванню не завада. Навіть коронавірусний штам-мутант не лякає українців. Отож, Центр громадського здоров’я рекомендував українцям на Новорічні та Різдвяні свята залишитися вдома в родинному колі, а в разі організації вечірки чи відвідання знайомих — дотримуватися кількох порад, щоб зменшити ризики поширення коронавірусу.

 

«Ми всі завжди чекаємо на новорічно-різдвяні свята, адже це час зустрічей із друзями, близькими й рідними. Особливо це актуально в часи пандемії COVID-19, коли ми максимально обмежили всі контакти й довго могли залишатися в ізоляції. Та все ж, небезпека не минула. І найкращий спосіб провести зимові свята — це залишитися вдома в тісному родинному колі. Якщо ви все ж вирішили організувати вечірку або піти в гості, дотримуйтеся простих порад, аби зменшити ризики поширення вірусу», — йдеться у повідомленні ЦГЗ.

 

Зокрема, ЦГЗ радить людям, які почуваються зле, залишатися вдома: «Це нормально, якщо ви скасуєте або перенесете вечірку».

 

«Якщо запрошуєте гостей до себе додому, продумайте всі заходи, аби зробити вечірку безпечнішою, й заздалегідь повідомте правила гостям», — зазначили у ЦГЗ.

 

Зокрема, у Центрі радять обмежити кількість гостей, щоби створити можливості для фізичної дистанції. «Як би це не звучало сумно, але постарайтесь уникати прямого контакту з іншими, як-то рукостискання та обійми», — йдеться у повідомленні.

 

У ЦГЗ радять за можливості святкувати на відкритому повітрі, а якщо вечірка відбуватиметься в приміщенні — не забувати регулярно провітрювати.

 

Слід також попросити гостей носити маски, за винятком прийомів їжі й пиття: «Слідкуйте, щоби маска закривала й ніс і рот. Спонукайте гостей мати запасні маски, або ж самі придбайте, аби за потреби дати їх гостям».

 

Варто також подбати, щоби гості ретельно та часто мили руки, показавши, де ванна, та забезпечивши достатню кількість мила й одноразових рушників, антисептиків з вмістом не менше 60% спирту.

 

«Закликайте гостей не співати й не кричати, особливо в приміщенні. Знизьте гучність фонової музики, щоби людям не доводилося голосно кричати або говорити, щоби їх почули», — радять у ЦГЗ.

 

Там також рекомендують вдягати маску, коли готуєте. «За можливості обмежте перебування і скупчення гостей у місцях, де готують їжу, наприклад на кухні або біля гриля. Обмежте кількість людей, які будуть подавати страви, та слідкуйте, щоби при цьому вони були в масці», — зазначається у повідомленні.

 

Крім того, фахівці Центру радять дезінфікувати поверхні, до яких часто торкаються, і будь-які предмети спільного користування в перервах між використанням.

 

«Чим більше профілактичних заходів ви вживатимете, тим безпечнішою буде ваша вечірка. Свята важливі, але ваше здоров’я і здоров’я ваших близьких, особливо найбільш вразливих, має бути на першому місці», — підсумували у ЦГЗ.

 

В Україні станом на 27 грудня лабораторно підтверджено 1 025 989 випадків COVID-19, з них за добу – 6 113.