У Інституті молекулярної біології та генетики розробили комбінований ПЛР-тест

13:27, 21.12.2020
У Інституті молекулярної біології та генетики розробили комбінований ПЛР-тест

Комбінований ПЛР-тест дозволяє в одному аналізі визначити наявність в організмі людини відразу трьох вірусів - SARS-CoV-2 (коронавірусу) та штамів А і В вірусу грипу.

Науковці Інституту молекулярної біології і генетики (ІМБіГ) розробили комбінований ПЛР-тест, який дозволяє в одному аналізі визначити наявність в організмі людини відразу трьох вірусів - SARS-CoV-2 (коронавірусу) та штамів А і В вірусу грипу.

 

Про це повідомили «Україні молодій» у Інституті молекулярної біології та генетики в понеділок.

 

Тривалість проведення тесту – близько 6 годин.

 

Зазначається, що з огляду на схожість симптоматики грипу та коронавірусної хвороби, такий ПЛР-тест особливо актуальний зараз, коли в Україні очікують на сезонну епідемію грипу.

 

«Нові ПЛР-тести перевірено на зразках від хворих, які булі передані нам Центром громадського здоров’я в м. Києві. Сподіваємося на зацікавленість МОЗ комбінованим ПЛР-тестом. Тим часом вчені нашого Інституту завершують розробку тесту, який дозволить в процесі одного аналізу визначити наявність в організмі людини відразу п’яти вірусів, зокрема, дуже підступних щодо дітей - риновірусу та кору»,- говорить директор ІМБіГ академік Михайло Тукало.

 

Нагадаємо, у січні 2020 р. Інститут молекулярної біології та генетики першим в Україні розробив та сертифікував тест-системи для діагностики коронавірусу. Цю роботу було здійснено на замовлення РНБО України.

 

Першого в нашій країні хворого на ковід - у Чернівцях – виявили на початку березня 2020 р. завдяки тестам ІМБіГ. Відтак, інститут передав 600 тест-реакцій в  Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров'я МОЗ у Києві.